Autor: Irina Papuc

Bolnavii de diabet din Moldova nu-și pot ține sub control boala, dintr-un simplu motiv – sărăcia. Din lipsă de bani aceștia ajung să-și facă testele la glicemie o dată în câteva zile sau mai rău – în săptămână, chiar dacă frecvența ar trebui să fie de cel puțin două, trei sau chiar patru ori pe zi, în funcție de gravitatea bolii. Deși suntem o țară cu prea mulți bolnavi și foarte săraci, statul nu compensează acum aceste teste sub nicio formă.

Președintele Asociației Diabeticilor din Moldova „Prodiab”, Boris Golovin afirmă că prea mulți bolnavi de diabet ajung să sufere de complicații ale bolii din simplu motiv că nu-și cunosc nivelul precis al glicemiei, iar din această cauză și cantitatea de insulină este administrată greșit.

„Bolnavii au o necesitate vitală de aceste teste. Acum ei le cumpără din banii lor, dar numai 50 de teste ajung să coste 200 de lei. Bolnavii din familiile social-vulnerabile nu au așa bani. În consecință, ei fac examinarea foarte rar. Nivelul de glicemie variază, însă, de aceea nu se dozează corect insulina și apar complicații- fie comă hiperglicemică sau hipoglicemică”, afirmă Boris Golovin.

Acesta a solicitat autorităților din sănătate să găsească bani pentru a soluționa problema.

„Ar fi bine să precaute surse ca să-i poată asigura măcar cu un test pentru cei maturi și câte trei teste pentru copii și femeile gravide, așa cum este și în alte țări. Fie vor găsi banii pentru Programul Național de combatere a diabetului, fie le vor oferi cu un procent de compensare, la fel ca medicamentele compensate, măsura însă trebuie să fie luată urgent”, a mai precizat acesta.

Și medicii practicieni spun că lipsa testelor este, într-adevăr, o problemă foarte mare și că autoritățile ar trebui să se gândească cum să o soluționeze.

„Ideal ar fi ca fiecare să fie asigurat cu glucometre și teste, ceea ce la noi nu se întâmplă. Și este o problemă foarte mare, în special pentru bolnavii cu diabet de tip I, care trebuie să-și măsoare nivelul de glicemie de mai multe ori pe zi”, afirmă endocrinologul Natalia Gaibu. Medicul afirmă că cea mai critică situație este în cazul adolescenților, deoarece modificările hormonale influențează nivelul de glicemie astfel încât acesta fluctuează foarte des. „Ideal pentru copii ar fi ca să fie asigurați cu trei teste pe zi. Adolescenții ar trebui să-și facă chiar și câte șase-șapte măsurări”, mai spune medicul. Natalia Gaibu confirmă că riscurile în urma administrării incorecte a insulinei sunt mari și pot cauza come hipoglicemice sau hiperglicemică a bolnavului.

În Republica Moldova sunt înregistrați peste 71.000 de oameni bolnavi de diabet, dintre care 400 sunt copii.

 

Articole relaționate:

11 moldoveni află zilnic că suferă de diabet, iar numărul celor cu dizabilități din cauza bolii a crescut de două ori în ultimii zece ani 

Alimentele din carne, acidifiante cresc riscul de diabet de tip 2 

A apărut o nouă metodă de testare a nivelului de glicemie în sânge. Tehnologia i-ar putea scăpa pe diabetici de înțepăturile în deget