Redactor: Sorina Bujarov
Institutul ECRI (Emergency Care Research Institute) a elaborat topul pericolelor legate de tehnologiile din domeniul medicinei, pentru anul 2014. Printre acestea se numără pericolele de alarmă, riscurile chirurgiei robotice și expunerea la radiații în sălile de operații hibrid.
În fiecare an, institutul efectuează cercetări pentru a identifica pericolele la care este supus pacientul, atunci când acestea beneficiază de serviciile de asistență medicală. Reprezentanții institutului susțin că scopul acestor cercetări este de a îmbunătăți metodele de îngrijire a pacientului, astfel perfecționând serviciul de asistență medicală. Totodată, specialiștii speră că lucrătorii medicali vor conștientiza seriozitatea acestor pericole și vor face tot posibilul ca bolnavii să fie expuși mai puțin.
Pentru anul 2014, lista include 10 probleme de securitate care necesită o atenție deosebită. Acestea prevăd aspecte legate de siguranță, în cazul supunerii următoarelor tehnologii:
- Pericolele dispozitivelor cu alarmă
- Erorile în timpul instalării pompei de perfuzie a medicamentelor
- Expunerea copiilor și a adolescenților la radiațiile tomografului computerizat
- Introducerea greșită a datelor în fișele electronice medicale sau în alte sisteme IT de sănătate
- Expunerea îndelungată la radiația din sălile hibride
- Reprocesarea necorespunzătoare a endoscoapelor și a instrumentelor chirurgicale
- Neglijarea schimbărilor în managementul pentru dispozitivele și sistemele din rețea
- Riscurile pentru copii și adolescenți atunci când sunt tratați cu tehnologii predestinate doar adulților
- Complicațiile chirurgiei robotice din cauza lipsei de pregătire a lucrătorilor medicali
- Dispozitive medicale rămase în corpul pacientului
Dispozitivele cu alarmă rămân a fi în topul riscurilor, deoarece acestea pot produce prejudicii grave pacientului. Potrivit comisiei Sentinel Event Alert (comisia care studiază evenimentele neașteptate care provoacă decesul, daune fizice sau psihice), pe parcursul a trei ani și jumătate, 98 de evenimente periculoase erau legate de dispozitivele medicale cu alarmă. 80 dintre acestea s-au încheiat cu decesul bolnavului, iar 13 - cu pierderea permanentă a unor funcții. Pentru a evita situațiile de acest gen, Institutul ECRI oferă consultanță în managementul securității acestor dispozitive, donează resurse și instrumente pentru a ajuta lucrătorii medicali să ocolească aceste riscuri.
Un alt pericol provocat de tehnologiile medicale este expunerea la radiații în sălile de operații hibrid. Și complicațiile chirurgiei robotice reprezintă un pericol pentru sănătatea și integritatea pacientului. Potrivit specialiștilor, în mare parte, aceste erori sunt comise din lipsă de instruire a personalului medical în ceea ce ține de aplicarea chirurgiei robotice. Lista include, de asemenea, două pericole care includ tratamentul sau efectuarea investigațiilor medicale a copiilor și adolescenților cu aparataj pentru adulți, cât și supunerea acestora tomografiei computerizate.
„Siguranța tehnologiilor din medicină poate fi de multe ori trecută cu vederea de cadrele medicale. Din experiența pe care am adunat-o în acești ani, pot spune că există probleme serioase în ceea ce ține de siguranță, care trebuie să fie abordate. Institutul ECRI recomandă ca spitalele să ia în considerare lista prezentată de noi, pentru a diminua expunerea la aceste pericole”, a declarat James P. Keller, vice-președinte al secției de evaluare și securitate a tehnologiei medicale, Institutul de ECRI.
Pentru a elabora lista anuală a riscurilor provocate de dispozitivele medicale, colaboratorii Institutului ECRI efectuează propria expertiză, analizând tehnologiile de asistență medicală. Aceasta cuprinde examinarea sănătății legate de aceste tehnologii, dar și analiza rapoartelor privind cauzele afecțiunilor dezvoltate în spitalele din întreaga lume.
Articole relaționate:
Organele crescute în laborator – tehnologia care schimbă viitorul medicinii
Cinci lucruri pe care ar trebui să le cunoască medicii de familie și pacienții