Autor: Sorina Bujarov

Datele unui studiu arată că decesul pacienților este cel mai frecvent motiv pentru care rudele și instituțiile de drept cer să fie efectuate expertize medico-legale privind calitatea serviciilor medicale. În majoritatea cazurilor, adică 68 la sută, doctorii sunt cei acuzați de moartea acestora. 

Lezarea integrității corporale sau a sănătății se află pe locul doi în topul expertizelor medico-legale în privința calității asistenței medicale. Acestea reprezintă 23,4 la sută din totalul pagubelor invocate de pacienți medicilor. La modul practic, acest lucru ar însemna că doctorii au admis leziuni corporale sau de sănătate față de pacient, care puteau fi evitate.

În alte 5,3 la sută din cazuri pacienții s-au plâns instituțiilor de drept că medicii le-ar fi provocat prejudicii morale și materiale, iar în peste 1% din cazuri - gravidele ar fi pierdut sarcina din cauza doctorilor.

Cercetarea mai arată că în mai bine de jumătate dintre cazuri, expertizele medico-legale sunt solicitate pe motiv că sunt încălcate din neglijență regulile și metodele de acordare a serviciilor de sănătate. De asemenea, aproape 36 la sută din totalul expertizelor efectuate între anii 2006-2010 au vizat acordarea asistenței medicale în mod necorespunzător, iar în alte 6% din cazuri- medicii nu au acordat deloc asistența medicală de care pacienții aveau nevoie.

Autorul studiului, Andrei Mecineanu spune că fenomenul malpraxisului medical este unul actual pentru sistemele de sănătate. „Republica Moldova nicidecum nu poate fi o excepție, deoarece riscurile vizate într-un act medical nu pot fi controlate și nici normate.  Acest lucru este determinat de faptul că medicina a devenit o profesie înalt tehnologizată, guvernată de coduri de etică și legi. Astfel, unele țări se confruntă cu a doua criză de malpraxis, altele precum Statele Unite, cu al treilea, iar pentru Moldova fenomenul înregistrează o primă criză în acest sens. Important este să fie identificate soluții corecte, inclusiv recunoașterea acestui fenomen și oferirea unei expresii legale malpraxisului, Altfel riscăm să aducem comunitatea medicală și pacienții pe baricade”, a precizat Mecineanu.

Legislația Republicii Moldova stabilește că vătămarea corporală este un prejudiciu cauzat sănătăţii, prin dereglarea funcțiilor organelor și țesuturilor. 

 

Articole relaționate:

Moldovenii ocolesc spitalele. În unele cazuri, decizia are un final tragic 

Moldovenii din nordul țării și cei din Chișinău merg cel mai des la doctor, de șapte ori pe an. Mai rar consultă medicul oamenii de la Centru și Sud 

Chirurgii și pediatrii sunt vizați în cele mai multe expertize medico-legale