Autor: Sorina Bujarov
Fiecare al șaselea stomatolog din Moldova, care muncește în secțiile sau clinicile stomatologice din raioane este pensionar. Aceasta ar însemna că din 440 de medici 286 sunt la pensie. Alți 20 la sută se apropie de vârsta de pensionare. Situația e valabilă pentru întreaga țară, cu mici diferențe de la un raion la altul.
Datele sunt publicate într-un studiu al Policlinicii Stomatologice Republicane.
De exemplu, în Secția stomatologică la Spitalul Raional Ungheni muncesc 7 medici. Doi dintre aceștia sunt pensionari. Alți 3 specialiști se apropie de această vârstă. Eleonora Morteanu, șefa Secției de stomatologie spune că nu are de unde lua specialiști tineri, pentru că aceștia nu vin să muncească în raioane.
„Noi cu brațele deschise am primi tineri specialiști, dar nu vor să vină. Chiar anul acesta am primit și am semnat o cerere, dar nu s-a mai prezentat nimeni. Însă profesionalismul medicilor pensionari nu trebuie pus la îndoială. Se știe că un bun medic se formează în minim 40 de ani de practică și experiență, ei nu au termen de valabilitate”, a mărturisit Eleonora Morteanu.
Șefa Secției a adăugat că medicii fac stagieri odată la cinci ani, prin urmare sunt în stare să-și îndeplinească obligațiile de doctor.
Aceiași situație la Edineț. La Policlinica stomatologică din raion muncesc 11 doctori. Trei sunt deja la pensie, iar cel mai în vârstă are 69 de ani, a declarat pentru Sănătate Info șefa policlinicii, Tatiana Nichitina.
„Nu prea vine lumea să lucreze în raion sau mai ales la sat. La țară avem doar 8 medici. Și ei sunt pensionari”, a adăugat șefa policlinicii stomatologice din Edineț.
Deși s-au schimbat multe de când stomatologii din policlinica sa au terminat facultatea, Tatiana Nichitina spune că aceștia se descurcă bine și fac față volumului de muncă. Mai complicat le vine cu noile tehnologii.
„Aceștia mai în vârstă nu prea lucrează cu utilajul nou, pentru că și este complicat pentru ei. Lucrul acesta îl fac cei mai tinerei, că văd mai bine”, a mai mărturisit Tatiana Nichitina.
Cu toate acestea, specialistul spune că acum la policlinică nu pot fi angajați tineri specialiști, pentru că toate locurile sunt ocupate.
„La sat, poftim, să meargă, acolo chiar e nevoie”, a conchis șefa policlinicii stomatologice de la Edineț.
În Centrul țării practic aceiași situație. În Secția stomatologică din spitalul raional Strășeni muncesc nouă medici. Unul e la pensie de trei ani, iar alți patru – se apropie de pensionare.
„Cel care e la pensie muncește foarte greu. E specialist de categorie superioară, dar… nu se prea descurcă. Pe lângă aceasta se și mișcă foarte greu. Nu face față, dar nu avem încotro”, a mărturisit Șefa secției de stomatologie a spitalului raional din Strășeni, Maria Croitoru.
Cei mai mulți dintre stomatologii tineri evită să meargă în policlinicile stomatologice din provincie din cauza utilajului învechit și salariilor mici. Din totatul de 900, peste 800 muncesc în sectorul privat. Doar 100 combină serviciul privat cu cel de stat.
Articole relaționate: