Redactor: Sorina Bujarov

Depresia poate accelera procesul de îmbătrânire a celulelor. Așa arată rezultatele unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Centrul Medical din cadrul Universității Libere din Amsterdam.

Savanții olandezi au comparat structura celulelor, mai exact telomerii (porțiunile de la capătul cromozomilor care protejează celulele ADN de distrugere), scrie top.rbc.ru. Potrivit specialiștilor, acestea se scurtează atunci când celulele se divizează, iar lungimea lor, se pare, este responsabilă de vârsta unei persoane.

Studiile cercetătorilor olandezi au fost efectuate pe mai bine de 2.400 de persoane care sufereau de depresie, dar și persoane care nu aveau probleme psihologice. Oamenii de știință au constat că telomerii la oamenii, care au suferit vreodată de depresie, sunt mai scurți cu 83 sau 84 de perechi, în comparație cu oamenii care nu au avut niciodată depresie. Autorii studiului susțin că această diferență indică faptul că depresia accelerează îmbătrânirea cu aproximativ 4-6 ani. Specialiștii mai susțin că cei mai scurți telomeri au fost identificați la persoanele cu forme severe de depresie. În medie, oamenii pierd anual, în mod natural, între 14 și 20 de perechi de telomeri.

Anterior, un alt grup de cercetători olandezi au descoperit că terapia cu lumină și exercițiile fizice ajută la prevenirea depresiei. La nivel global, 25 din 30 de cercetări destinate depresiei au constatat că boala apare din cauza lipsei activităților fizice. De aceea, experții recomandă ca măcar 20 de minute în zi să faceți activități fizice cum ar fi mersul pe jos sau munca în grădină.

Studiul integral a fost publicat în revista Molecular Psihiatrie . 

 

Articole relaționate:

Depresia - a doua cauză de incapacitate de muncă pe plan mondial 

Mamele care trăiesc în oraș, mai predispuse la depresie postnatală

Inconștienți că pot suferi de depresie. Specialiștii spun că moldovenii nu știu să recunoască că au probleme de sănătate mintală