Redactor: Sorina Bujarov
Pentru a preveni alergiile alimentare la copii, este bine să-i hrăniți și cu mâncăruri solide în timp ce încă sunt alăptaţi. Specialiștii atenționează însă, nu mai devreme de cea de-a 17-a săptămână de la naştere. Cercetătorii de la Universitatea Southampton din Marea Britanie susțin că o combinație a laptelui matern cu alimentaţia solidă ajută copilul să-şi dezvolte un sistem imunitar puternic şi echilibrat, cea ce reduce riscul apariţiei alergiilor.
„Se pare că sistemul imunitar este educat corespunzător atunci când alimentele solide se suprapun cu laptele matern, deoarece laptele de mamă stimulează mecanismele legate de toleranţa organismului faţă de mâncărurile solide”, spune dr. Kate Grimshaw, dietetician şi cercetător în cadrul U. Southampton, citat de descopera.ro.
Sugarii prezintă, în mare măsură, intoleranţă faţă de alimentele solide înainte de vârsta de 4-6 luni. Se considera că acest fenomen s-ar datora faptului că tubul digestiv este încă imatur, ceea ce poate duce la apariţia unor simptome de alergie alimentară.
„Cercetările noastre sugerează că săptămâna a 17-a de viaţă este un moment esenţial. Astfel, introducerea mâncărurilor solide înainte de această vârstă pare să stimuleze apariţia bolilor alergice, în timp ce introducerea după acest moment pare să stimuleze toleranţa organismului”, am mai adăugat dr. Kate Grimshaw.
Autorii studiului au comparat alimentația a 41 de bebeluşi care au dezvoltat o alergie alimentară până la vârsta de 2 ani și alimentaţia a 82 de copii care nu făcuseră alergii până la această vârstă. Rezultatele au fost publicate în jurnalul de specialitate Pediatrics.
Cercetătorii au constatat că copiii care făcuseră alergii începuseră să consume alimente solide mai devreme decât copiii non-alergici, mai exact la 16 săptămâni sau mai devreme. Totodată, cercetătorii au constat că era mai probabil ca bebeluşii cu alergii să nu fi fost alăptaţi atunci când mamele lor le-au introdus în alimentaţie proteine din laptele de vacă, din orice sursă.
Anterior, Academia Americană de Pediatrie şi Societatea Europeană de Gastroenterologie, Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică recomanda insistent mamelor să nu introducă hrană solidă în alimentaţia sugarului înainte de 4-6 luni. Specialiștii instituției au recomandat, de asemenea, ca atunci când încep să introducă alimente solide, mamele să continue să alăpteze copiii, suprapunând astfel cele două tipuri de alimentaţie, pentru a permite adaptarea cât mai bună a bebeluşului.
În urma studiului, cercetătorii recomandă femeilor care alăptează să introducă alimentele solide după vârsta de 17 săptămâni.
Articole relaționate:
Copiii hrăniți cu biberonul pot face mai ușor boli de stomac
Laptele matern poate reduce riscul apariţiei sindromului de hiperactivitate la copii
Cântecele de leagăn atenuează durerile copiilor