Redactor: Sorina Bujarov

Copiii alăptaţi la sân prezintă un risc mai redus de a dezvolta tulburarea caracterizată prin hiperactivitate însoţită de deficit de atenţie (ADHD). Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători israelieni. Potrivit acestora, bebeluşii hrăniţi cu biberonul până la vârsta de trei luni prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta această afecţiune în comparaţie cu cei hrăniţi cu lapte matern.

Rezultatele au arătat că există o legătură evidentă între alimentaţia cu lapte praf  şi riscul apariţiei ADHD. Astfel, la împlinirea vârstei de trei luni numai 43 la sută dintre copiii diagnosticaţi cu ADHD au fost alăptați la sân, scrie Agerpres.

„Ştim că factorul genetic este determinant, dar am fost surprinşi când am observat diferenţe semnificative între cei care nu au fost alăptaţi până la vârsta de trei luni şi ceilalţi copii”, explică coordonatoarea studiului, Mimouni-Bloch.

În cazul copiilor alăptaţi la sân până la vârsta de şase luni riscul de ADHD s-a redus semnificativ, ceea ce sugerează că durata hrănirii cu lapte matern poate avea un rol fundamental în apariția bolii. Cercetătorii nu au putut determina dacă este vorba despre compuşii laptelui matern sau despre legătura stabilită între mamă şi copil în timpul alăptării.  

„Deocamdată nu putem spune până la ce vârstă ar trebui să li se dea copiilor lapte matern pentru a evita ADHD, dar pragul vârstei de şase luni recomandat de OMS ni se pare foarte rezonabil”, a mai spus Mimouni-Bloch. Autorii studiului precizează că au reușit să aducă dovezi că există o corelare clară între alimentaţia cu lapte matern şi incidenţa mai redusă a hiperactivităţii la copii. Cu toate acestea, afecțiunea poate fi influenţată de mai mulţi factori. 

 

Articole relaționate:

Alăptarea la sân crește nivelul intelectual al copilului

Criză de sănătate publică - tot mai puține mame își alaptează copii

Ce trebuie să faci ca bebelușul tău să nu devină supraponderal