Redactor: Ina Guțu

În condițiile unei epidemii de obezitate, este firesc ca părinții a căror bebeluși înregistrează kilograme în plus să-și facă griji în legătură cu sănătatea acestora. Ultimele date ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că, la nivel mondial, 40 de milioane de copii cu vârsta sub cinci ani au o greutate excesivă. Jurnaliștii de la Fox News au întocmit o listă cu câteva sfaturi utile părinților care constată că au pruncii prea dolofani.

Consultă medicul. Pediatrul ar putea analiza diagramele de dezvoltare ale copilului tău, ca să vadă dacă acumularea kilogramelor este justificată. Este totodată o ocazie specială de a discuta cu specialistul despre alimentația și activitatea bebelușului, urmate de anumite schimbări, dacă este necesar.

Alăptează. Alăptarea este o armă împotriva kilogramelor în plus. S-a constatat că bebelușii hrăniți la sânul mamei manifestă un risc redus de obezitate.

Începeți hrana solidă la timpul potrivit. Medicii pediatri recomandă introducerea în alimentația bebelușilor  a mâncării solide între 4 și 6 luni. S-a constatat, însă, că peste 40 la sută dintre mame își înțarcă pruncii mai devreme. Studiile arată că bebeluși care nu au fost hrăniți la sân și încep să fie alimentați cu mâncare solidă prea devreme, riscă mai mult să acumuleze kilograme în plus până la vârsta de 3 ani.

Alegeți mâncare sănătoasă. Toți copiii ar trebui să fie hrăniți la fel, sunt de părere nutriționiștii. Astfel un bebeluș nu ar trebui niciodată să fie pus la dietă. În schimb trebuie să vă asigurați că bebelușul mănâncă suficiente fructe și legume, carne, proteine și cereale. Totodată, renunțați la mâncarea de tip fast-food și cea procesată.

Stabilirea unor comportamente sănătoase. Copii învață cu timpul cum să mănânce ca răspuns la senzația de foame. Mulți părinți, ”cu intenții bune”, pot uneori să ia farfuria cu mâncare din fața copiilor în timp ce aceștia se simt încă flămânzii, dezvoltându-le acestora comportamente de căutare permanentă a alimentelor, ceea ce duce la obezitate. În plus, hrănirea copiilor când aceștia se simt plictisiți sau triști nu este o abordare sănătoasă, spun specialiștii. Astfel, micuții trebuie învățați cum să mănânce doar atunci când le este foame și cum să se oprească atunci când sunt deja sătui.

Cât mai multă mișcare. Copiii adoră să alerge și să fie activi, așa că faceți din această pasiune a lor parte a rutinei de zi cu zi. Închideți televizorul și ieșiți cu ei în parc, la gimnastică sau la bazin.

 

Articole relaționate: