Autor: Irina Papuc
Fac statistici din date colectate manual și depun o muncă enormă care se soldează în mod inevitabil cu erori. Vorbim despre datele statistice din sistemul sănătății care sunt calculate de oameni zile întregi, în lipsa unor sisteme informaționale care să înregistreze și să păstreze informațiile într-o bază de date automatizată. Experții spun că astfel statisticile pe care le cităm anual și elaborăm legi și regulamente în baza lor, pot fi destul de inexacte, iar reformele construite în baza lor pornesc, la fel, dintr-o perspectivă eronată.
În lipsa unui sistem informațional automatizat, colectarea informațiilor despre pacient în instituțiile medicale se face manual. Aceasta înseamnă la modul practic că medicii colectează lunar datele din fișele pacienților în calculator. Deși este o muncă migăloasă, medicii statisticieni spun că s-au obișnuit deja și nu fac din asta o tragedie.
„Lucrez cu datele deja de 31 de ani. Nu este nimic complicat. De obicei avem termene. Dacă trebuie să dăm o dare de seamă pe o lună avem la dispoziție două-trei zile, iar dacă informația este necesară pentru completarea Anuarului Statistic ne sunt date la dispoziție două săptămâni”, afirmă Ecaterina Erimciuc, asistent statistician din cadrul Spitalului Raional Edineț. Femeia spune că nu vede nimic complicat în munca sa, iar acest lucru s-ar datora obișnuinței. Crede, totuși, că munca le va fi ușurată dacă ar exista un sistem informațional care să conțină aceste date. Directorul instituției afirmă că sunt posibile erori, însă nu există nicio cale de a te asigura că ele nu vor fi admise.
Colectarea datelor se face după același principiu și la Spitalul Raional Florești. Sergiu Sochircă, managerul instituției, spune că informațiile sunt introduse într-o bază de date a sistemului DRG. Munca însă este aceeași. Sochircă spune că un sistem informațional i-ar scăpa de munca inutilă și ar permite chiar și economii.
„În afară de faptul că vom ușura munca doctorilor, vom economisi și bani, pentru că vom renunța la tonele de hârtie”, mai spune directorul.
Oleg Lozan, Prorectorul pentru implementarea tehnologiei informaționale și dezvoltare strategică din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” spune că problema poate fi privită și analizată din două aspecte. Unul dintre acestea este referă la actualitatea datelor.
„Deseori se întâmplă că alergăm în urma trenului, din cauza faptului că de la colectarea datelor și până la publicarea acestora este o perioadă mare de timp. Actualitatea acestora este depășită, mai ales când este vorba despre indicatori dinamici. Astfel, ne pomenim că avem statistici nu și acțiuni care se cer a fi întreprinse în baza lor”, este de părere prorectorul.
Responsabilii din domeniu se grăbesc să anunțe că problema colectării datelor manual va fi soluționată în scurt timp.
„Un soft pentru medicina de familie urmează să fie testat în 17 instituții medicale de diferit nivel. A fost organizată o licitație deja, iar compania câștigătoare urmează să-l elaboreze. Până în luna mai a anului viitor cred că vom finaliza perioada de testare și softul va fi implementat în toate instituțiile”, a declarat Petru Crudu, directorul adjunct al Centrului Național de Management în Sănătate, responsabil de managementul datelor în domeniul sănătății.
Instituțiile în care urmează să fie implementat softul sunt Clinica Universitară de asistenţă medicală primară a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu", AMT Centru, AMT Durlești și Trușeni și Buiucani, Centrele Medicilor de Familie Cimișlia Strășeni și Ungheni, Centrele de Sănătate Orhei nr.1 și 2, AMT Soroca, Centrul de Familie Dondușeni, Țaul, Sudarca(Dondușeni), Otaci, Lăpușna și Râșcani.
Articole relaționate:
Doctorii din Ungaria vor avea acces deplin la istoricul medical al pacienților