Autor: Irina Papuc

Republica Moldova va trimite în zilele următoare cererea de finanțare Fondului Global pentru tratamentul a peste 1.000 de persoane care trăiesc cu HIV. Tratamentul pentru restul bolnavilor va fi suportat din bugetul de stat.

Astăzi membrii Consiliului Național de Coordonare al programelor naționale în domeniul profilaxiei TBC și HIV/SIDA au aprobat cererea de finanțare Fondului Global pentru tratamentul medicamentelor antiretrovirale pentru anul 2015.

Deși solicitarea finanțării se face pentru trei ani, în perioada 2015 - 2017, autoritățile vor cere deocamdată bani pentru tratamentul a 1281 de persoane care trăiesc cu HIV și care au nevoie de tratament antiretroviral. Victor Volovei, de la Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a proiectului de restructurare a sistemului sănătății, afirmă că în următoarele zile solicitarea va fi trimisă către Fondul Global și este vorba despre o sumă de aproape 798 de mii de euro.

„Am decis să nu aplicăm pentru necesitățile întregului Program Național, dar să ne limităm la o aplicare focusată pe medicamentele antiretrovirale necesare pentru 2015, cu scopul ca perioada de procurare să fie în 2014, astfel ca până în 2015 medicamentele deja să fie în țară”, a precizat acesta.

Astfel, Fondul Global urmează să examineze solicitarea de 797.975 de euro,  pentru pacienții care necesită medicamente de linia I, inclusiv de pe malul stâng al Nistrului și din instituțiile penitenciare. Pentru restul persoanelor – 2.413 preparatele vor fi procurate în 2015 din fondurile bugetului de stat. Tot din banii statului urmează să fie procurate medicamentele necesare de linia a doua și pentru 300 de pacienți, precum și pentru 100 de nou-născuți. Banii de la Fondul Global vor fi suficienți și pentru procurarea a 20 de seturi pentru profilaxia tratamentului materno-fetal la infecția HIV pentru maternități, iar altele 50 urmează să fie procurate, la fel, din sursele statului.

„În total este vorba de 4.369 de pacienți în 2014. Suma aceasta urmează să fie dedusă din cea totală pe care urmează să o obținem de la Fondul Global pentru programele naționale HIV/SIDA și TBC”, a mai declarat Volovei.

Deocamdată nu se știe ce sumă va primi Republica Moldova pentru cele două programe naționale. Acest lucru va fi clar în luna martie. Volovei susține că mecanismul de finanțare este unul potrivit pentru țările cu o incidență mare a acestor două maladii, dar cu capacitate mică de plată. Aplicațiile sunt mai simple, iar banii vor fi alocați într-un timp mai scurt.

 

Articole relaționate:

Autoritățile de la Chișinău ar putea rata 8 milioane de dolari, pentru că nu au programe de reducere a infecției HIV printre prostituate, gay și persoanele dependente de droguri

Persoanele care trăiesc cu HIV, îngrijorate pentru viitorul lor: „Ministerul Sănătății ne decide soarta în lipsa noastră” 

Un gest curajos. O adolescentă din Europa a venit în Moldova să povestească cum este viața unui purtător de HIV