Redactor: Sorina Bujarov

Medicii care s-au specializat în tratarea durerilor de cap cum ar fi migrenele cronice vin cu o listă de cinci teste și proceduri care, spun ei, au mai multe riscuri și costuri decât beneficii.

Societatea Americană pentru dureri de cap a participat la campania „alege corect” organizată de către Consiliul American de Medicină Internă, scrie medicalnewsdaily.com. În cadrul campaniei specialiștii în oncologie, oftalmologie și chirurgie la sân au fost îndemnați să evite procedurile de tratament a căror beneficii nu au fost dovedite. De asemenea, specialiștii au fost îndemnați să discute cu pacienții lor, înainte de a aplica un oarecare tratament.

„Am identificat anumite teste și proceduri care, în opinia mai multor experți, atât pacienții cât și medicii trebuie să se gândească foarte bine înainte să le aplice”, a declarat unul dintre experții acesor recomandări, președintele Societății Americane de dureri de cap dr. Elizabeth Loder.

Aceasta mai susține că toate testele și tratamentele au un anume risc. Spre exemplu tehnicile de imagistică, cum ar fi tomografia computerizată, care expune pacienții la radiații potențial cauzatoare de cancer. De asemenea, medicamentele administrate contra durerii, inclusiv și durerile de cap, au un anumit risc, deoarece pot provoca ușor dependență.

Lista procedurilor care ar trebui evitate:

1)  Nu efectuați teste neuroimagistice la pacienții cu dureri de cap stabile, care au simptome de migrenă.

2)  Nu faceți tomografie computerizată în cazul durerilor de cap, dacă rezonanța magnetică este disponibilă, cu excepția cazurilor de urgență.

3) Nu se recomandă dezactivarea factorilor triggeri (factorii declanșatori ai migrenei) prin intermediul unei intervenții chirurgicale, dacă nu a fost efectuat un studiu clinic.

4)  Nu prescrieți analgezice opioide cum ar fi oxicodona sau alte medicamente care conțin butalbital precum fioricet, pentru pacienții care au dureri de cap frecvente.

5)  Nu se recomanda utilizarea prelungită sau frecventă a medicamentelor pentru durere eliberate pe rețetă, în cazul durerilor de cap.

Potrivit specialiștilor americani, scopul acestor recomandări este să încurajeze discuțiile între pacienți și medicii, pentru a stabili împreună metodele benefice de tratament.

„O conversațe deschisă între medic și pacient este indispensabilă pentru evitarea testelor, procedurilor și intervențiilor care nu aduc nici un beneficiu sănătății, ba din contra, pot provoca probleme”, a subliniat dr. Elizabeth Loder.

Pentru a emite aceste recomandări, dr. Elizabeth Loder și echipa de co-autorii au cerut medicilor din Societatea americană pentru dureri de cap (AHS) să identifice teste și tratamente care au mai multe riscuri decât beneficii. Medicii au evoluat mai mult de 100 de teste și metode de tratament propuse de către membrii AHS.

Pacienții și familiile lor pot ține cont de aceste recomandări și să înceapă o conversație cu medicul lor despre beneficiile și riscurile unui anumit tip de test sau procedură.

„În plus, este foarte important să te gândești la beneficiile pe care le aduce un anumit tip de tratament, dar, la fel de important este să realizezi că unele teste trebuie făcute cu precauție”, a declarat spre final dr. Elizabeth Loder. 

 

Articole relaționate:

Cum poți obține beneficii maxime din analgezice, fără efecte secundare

<a href="http://e-sanatate.md/News/1444/70-din-adolescentii-moldoveni-sufe