Redactor: Sorina Bujarov

Analgezicele ieftine precum paracetamolul şi ibuprofenul sunt la fel de eficiente pentru calmarea durerii ca medicamentele specializate, susțin specialiștii Serviciului Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie. Potrivit organizaţiei Nuffield Health , numai anul trecut au fost vândute şase miliarde de analgezice fără reţetă în toată lumea.

„Lumea crede că unele preparate au o acţiune mai rapidă, dar schimbările ratei de absorbţie sunt marginale. Analgezicele normale încep să îşi facă efectul după 20 sau 30 de minute. Însă, așa-zisele pilule „rapide” trebuie să parcurgă acelaşi proces: să ajungă în stomac, să fie descompuse şi absorbite în intestinul subţire”, susţine Mike Platt, consultant-şef al departamentului de studiu al durerii la fundaţia Imperial Healthcare, citat de medifax.ro.

Cafeina din analgezice. Majoritatea analgezicelor conţin cafeină pentru intensificarea efectului, iar studiile arătă că medicamentele eliberate fără reţetă cu adaos de cafeină sunt cu până 40 la sută mai eficiente, pentru toate tipurile de durere. Se consideră că aceasta contractă vasele de sânge şi reduce disconfortul. „Cafeina stimulează creierul, dar mă îndoiesc că sporeşte efectul analgezicelor, iar cafeina dintr-o ceaşcă de cafea are acelaşi efect”, susține doctorul Mike Platt.

Pentru a beneficia de efectele cafeinei, cel mai bine este să se consume cafea, ceai sau ceai verde, care în general conţine mai puţină cafeină. Acestea fiind mai bune decât medicamentele care conțin doze mari de cafeină.

Analgezicele nu trebuie luate pe stomacul gol. Aceste medicamente trebuie luate după masă, întrucât alimentele cum ar fi iaurtul acţionează ca un strat protector. Excepţie face paracetamolul, deoarece acesta ţinteşte anumiţi nervi ai durerii din creier, fără să afecteze stomacul. Enzimele din stomac îl protejează de acizi gastrici, de aceea medicamentele antiinflamatoare irită stomacul.

Când trebuie luate analgezicele. Medicii recomandă administrarea analgezicelor cât mai devreme după debutul durerii, astfel încât acestea să acţioneze cât mai bine asupra nervilor care o cauzează. De exemplu, cei care au migrene trebuie să ia o tabletă împotriva durerii imediat ce aceasta se declanşează. Pacienţii cu artrită resimt de obicei durerea în timpul dimineţii, prin urmare ar trebui să ia analgezice la prima oră (după micul-dejun) sau o tabletă cu acţiune prelungită înainte de culcare.

Cel mai bun analgezic pentru mahmureală. Paracetamolul este cel mai bun analgezic pentru mahmureală, deoarece inflamatoarele irită stomacul, deja afectat de consumul de alcool. De asemenea, durerile de cap asociate cu mahmureala sunt cauzate de deshidratare, prin urmare se recomandă consumul mare de apă.

O tabletă în plus este nocivă. Consumul atrei tablete în loc de una sau două este nocivă, chiar dacă nu s-a depăşit prescripţia zilnică recomandată. ”Acest lucru afectează enzimele din ficat, care metabolizează medicamentul. Trei antiinflamatoare cresc riscul iritării stomacului”, susține doctorul Mike Platt. Acesta mai spune că doza maximă recomandată este cea care permite corpului să metabolizeze cel mai bine medicamentul respectiv. Depăşirea constantă a dozei zilnice maxime (4 grame) de paracetamol duce la insuficienţă hepatică, iar aceasta se poate dovedi letală.

Analgezicele nu dau dependenţă. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi paracetamolul nu crează dependență sau toleranţă la medicament. Însă oamenii pot dezvolta toleranţă la opiacee, de exemplu codeina, care se eliberează pe bază de reţetă, cu excepţia medicamentelor care conţin doze mici de codeină, disponibile și fără rețetă.

Analgezicele pot agrava migrena. Administrarea analgezicelor mai mult de zece zile pe lună poate agrava stările de migrenă. Specialiștii presupun că aceasta se datorează faptului că migrena are un mecanism natural de oprire, inhibat de medicaţia frecventă. Doctorii recomandă să nu se administreze analgezice în cazul durerilor de cap ce nu răspund la medicaţie şi pot fi tolerate, deoarece durerea va trece de la sine. Dacă analgezicele nu funcţionează sau durerea revine, este bine să consultați un medic.

 

Articole relaționate: 

Analgezicele și antidepresivele cresc riscul de demență 

Codeina nu trebuie administrată copiilor sub 12 ani 

Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă folosirea cu precauţie a antiinflamatorului Diclofenac