Redactor: Sorina Bujarov

Preparatele antidepresante și cele de ameliorare a durerii cresc riscul de demență. Așa arată rezultatele unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Institutul din Cambridge și de la Universitatea din Finlanda de Est. Potrivit cercetării, aceste preparate, dar și infecțiile pot crea confuzie persoanelor care le consumă în mod regulat și pot duce chiar la delir în cazul persoanelor de vârstă înaintată.   

Autorii studiului susțin că această tulburare crește de opt ori riscul de a dezvolta demența, scrie infosmi.net. Astfel, delirul, care apare în urma utilizării regulate de antidepresive, sedative și calmante, se întâlnește la cel puțin 15 la sută din persoanele în vârstă, care locuiesc în spitale.

Rezultatele cercetării demonstrează că deși pacienții nu mai consumă astfel de preparate după ce ies din spitale, problema nu dispare. În această privință, coordonatorul studiului, Daniel Davis susține că sindromul ar trebui să fie pus în lista de factori care contribuie la dezvoltarea demenței.

Studiul mai arată că și tulburările de somn la bărbați pot fi un simptom al demenței. Autorii au monitorizat memoria și capacitatea de gândire a 553 de oameni timp de 10 ani. Rezultatele arată că din totalul participanților care măcar odată au avut delir sau au simțit confuzie din cauza preparatelor antidepresante, 77 la sută mai târziu au dezvoltat demența, iar în grupul de control - numai 33 la sută din cazuri au dezvoltat demență.

Astfel, în cazul în care demneța s-a dezvoltat după apăriția simptomului, evoluția  bolii se deosebea radical de demneța obișnuită și nu era legată de simpotimele-standard ale bolii. Însă, în cazul în care demența exista deja, tulburarea acutiza dezvoltarea bolii și sporea indicatorii mortalității.

 

Articole relaționate:

În Moldova, demența îi afectează cel mai mult pe vârstnici 

Lăsați în voia sorții. În Moldova nu există nicio secție specializată pentru bătrânii afectați de demență 

Activitățile intelectuale te protejează de demență