Autor: Irina Papuc
În Republica Moldova, numărul persoanelor care suferă de maladii psihice este în descreștere, arată datele statistice. Cu toate acestea, spitalele psihiatrice sunt suprasolicitate în ultimii cinci ani, spun medicii de acolo. De exemplu, într-un singur an, la un singur spital se tratează până la 9.500 de pacienți. Cei mai mulți suferă de depresii acute și au avut tentative de suicid.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății în ultimul an incidența prin maladii psihice a scăzut de la 382,3 cazuri la 100 de mii de locuitori în 2011 faţă de 360,5 cazuri la 100 mii populație, în 2012. Directorii de spitale afirmă, însă, că instituțiile sunt supraaglomerate. „În ultimii trei ani tratăm câte 9.300 și chiar 9.500 de bolnavi. Secțiile sunt mai aglomerate decât în anii trecuți, însă acest lucru se datorează și faptului că a fost redus numărul de paturi”, afirmă directorul Spitalului de Psihiatrie din Bălți, Anatolie Cârpă. Potrivit lui cei mai mulți pacienți sunt adulți și bătrâni. Aceștia suferă de depresii acute, iar în ultimul an s-a majorat numărul celor care au avut tentative de suicid.
„Avem secții unde se tratează persoanele dependente de alcool și de droguri. Numărul lor s-a dublat, la fel. Cei mai mulți însă suferă de depresie acută”, povestește medicul, care recunoaște că o mare parte din bolnavii externați revin înapoi în spitale în scurt timp. Rata de readmisie în acest spital fiind de 25 la sută. În același spital sunt internați și aproximativ 100 de copii, iar cei mai mulți dintre ei suferă de paralizie cerebrală infantilă.
Specialiștii susțin că cea mai afectată categorie de demență o reprezintă vârstnicii. Astfel, șapte la sută dintre ei suferă de depresie, iar cinci la sută - de demență. Medicii spun că numărul acestor oameni ar putea fi mult mai mare având în vedere că foarte mulți dintre ei evită să ceară ajutor.
În Moldova însă nu există secții specializate care să le ofere o îngrijire adecvată acestor oameni. Singura soluție este internarea în spitalele de psihiatrie.
Pentru anul 2014 autoritățile își propun să descentralizeze serviciul de psihiatrie și să creeze locuri în spitalele raionale cu profil general.
Astăzi în lume este marcată Ziua Sănătății Mintale, iar genericul ei este „Sănătatea mintală și persoanele în vârstă”.
Articole relaționate:
Cunoașterea factorilor de risc pentru bolile vasculare pot preveni demența