Redactor: Irina Miron

Persoanele diagnosticate cu anemie sunt supuse unui risc mai înalt de a deveni demenți, potrivit unui nou studiu publicat în revista „Neurology”, scrie foxnews.com.

Anemia este întâlnită mai des la adulții de peste 65 de ani și se caracterizează printr-un nivel scăzut al hemoglobinei sau a celulelor roșii. Boala provoacă oboseală, probleme de respirație sau de inimă. „Ne-am gândit că dacă în cazul anemiei, creierul este alimentat insuficient cu oxigen, același lucru ar putea fi valabil și în cazul demenței” a spus Kristine Yaffe, autorul studiului. Echipa de cercetători i-a testat la anemie pe 2.552 de adulți cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani. 393 au fost diagnosticați cu forme ușoare de anemie. În următorii 11 ani, fiecare participant la studiu, a fost supus periodic, unor teste de memorie și învățare. 23% din persoanele diagnosticate în prima fază a studiului cu anemie, au devenit demenți, comparativ cu restul care nu erau anemici. 

Autorii cercetării consideră că oamenii cu anemie pot fi mai sensibili la demență, deoarece creierul lor este mai puțin alimentat cu oxigen. Atunci când la creier ajunge o cantitate insuficientă de oxigen, sunt afectați neuronii, iar astfel, apar probleme de ordin cognitiv sau de alte tipuri, potrivit doctorului Yaffe. 

„Asta se poate întâmpla, totuși, și din cauza unor accidente vasculare cerebrale mici. Atunci când la creier ajunge puțin oxigen, acesta suferă accidente cerebrale, iar omul poate nici să nu-și dea seama de acest lucru”, a explicat Kristine Yaffe.

Anemia poate fi provocată de insuficiența de fier și vitamina B în organism sau sângerări nediagnosticate cauzate de polipi pe colon, dar și de boli de rinichi. Anemia poate fi depistată printr-un simplu test de sânge, iar odată depistată, poate fi controlată.

Medicul Yaffe recomandă celor mai în vârstă să își verifice anual hemoglobina și să conștientizeze legătura dintre sănătatea mentală și anemie.

În viitor, doctorul Yaffe speră să identifice mecanismul care leagă anemia și demența, și dacă tratarea anemiei reduce posbilitatea de a deveni dement. 

 

Articcole relaționate:

Anemia, cauze și simptome

Cunoașterea factorilor de risc pentru bolile vasculare pot preveni demența

Aproape jumătate din femeile gravide din Moldova suferă de anemie