Redactor: Sorina Bujarov

Anemia este o afecțiune ce apare atât la femei cât și la bărbați. Aceasta se dezvoltă atunci când nu aveți suficiente celule roșii, solide și sănătoase pentru a transporta oxigen în tot corpul. În cazul anemiei, celulele sanguine pot duce lipsă de hemoglobină, proteina care dă culoarea roșie sângelui. Potrivit medlive.ro, simptomele anemiei sunt slăbiciunea, amețeala, pielea palidă, durerile de cap, amorțeala sau răceala în mâini și picioare și temperatură scăzută a corpului. În cazul în care sunteți obosit chiar dacă ați dormit bine sau vă lipsește energia pentru activitățile normale, este posibil să suferiți de anemie. Aceasta poate fi și cauza principală a problemelor de memorie și a schimbărilor din starea de spirit.

Simptomele legate de inimă. Persoanele ce suferă de anemie au mai puțin oxigen în sânge, ceea ce înseamnă că inima lor lucrează mai greu și respectiv pompează insuficient oxigen la organe. În cazul anemiei, simptomele cardiace sunt dificultățile de respirație și dureri în piept. Cel mai mare risc de a dezvolta anemie sunt femeile și persoanele cu boli cronice. Dacă femeile pierd sânge din abundență în perioada menstruală, ele pot deveni anemice. De asemenea, sarcina poate cauza schimbări ale volumului de sânge, ceea ce duce la anemie. Bolile cronice, cum ar fi bolile de rinichi, pot afecta capacitatea organismului de a produce celule roșii, însă unele tipuri de anemie sunt ereditare.

Cauzele anemiei pot fi:

Aport  redus de fier. Dieta care nu conține suficient fier poate provoca anemie. Fierul din plante și suplimente nu este asimilat la fel de bine ca fierul din carnea roșie.

Deficitul de vitamine. Celulele roșii sunt produse în organism de cătrevitamina B12 și acidul folic. O dietă scăzută în aceste vitamine poate provoca anemie. Există însă posibilitatea ca o afecțiune autoimună sau problemele digestive să împiedice organismul să absoarbă suficient vitamina B12, de aceea medicii recomandă să consumați alimente de origine animală și cereale pentru micul dejun, deoarece acestea sunt surse bune de vitamina B12.

Pierderea de sânge. Pierderea celulelor roșii din sânge este cauza frecventă a anemiei. Menstruațiile abundente, ulcerele, leziunile sau intervențiile chirurgicale pot conduce la anemie. Femeile care au menstruații abundente trebuie să se testeze pentru anemie în fiecare an.

Anemia aplastică. Aceasta este o afecțiune rară în care măduva osoasă nu produce suficiente celule sanguine pentru a le furniza organismului. Anemia aplastică poate fi cauzată de radiații, expuneri chimice sau viruși. În cazurile severe, oamenii au nevoie de transfuzii de sânge sau chiar de un transplant de măduvă osoasă.

 

Articole relaționate:

Aproape jumătate din femeile gravide din Moldova suferă de anemie 

Simptome care trădează lipsa de vitamine

Semnele ce vă dau de înţeles că suferiţi de o boală