Redactor: Sorina Bujarov
Orice boală, cât de gravă nu ar fi, nu apare pur şi simplu în organismul uman. Ea trimite semne prin care dă de înţeles că ceva nu funcţionează normal. Ar fi bine să observaţi semnele la timp pentru că puteţi evita îmbolnăvirea sau puteţi trata boala înainte ca să se ajungă la simptome mai grave. Doctor.info.ro a întocmit o listă cu cele mai evidente semne de boală, însoțite de unele sfaturi.
Unghii galbene. În cazul acestora, este posibil existenţa unei ciuperci. Medicii recomandă să schimbaţi zilnic prosoapele, ştergeţi-vă bine atât pe mâini şi pe picioare, ca să nu rămână porţiuni umede, deoarece umiditatea favorizează dezvoltarea ciupercilor. Este recomandat consultul unui medic pentru a analiza tipul de ciupercă care v-a atacat unghiile şi pentru ca să vă prescrie soluţiile antimicotice (oja, alifie, tincturi).
Unghii roşii-maronii. Culoarea maronie a unghiilor poate fi explicată prin existenţa unei insuficienţe renale ce cauzează o supraîncărcare a sângelui cu substanţe reziduale. În acest caz, este recomandată o cură de purificare a sângelui cu ajutorul unor ceaiuri de plante: urzică, coada- şoricelului, muşeţel, salvie.
Unghii striate. Acestea ar putea însemna o intoxicare cu arsen sau thalium din cauza vopselelor sau a substanţelor chimice folosite împotriva dăunătorilor. În acest caz medicul vă va recomanda o dezintoxicare. Este bine să purtaţi mănuşi, atunci când folosiţi substanţe chimice, şi aerisiţi bine încăperile şi încercaţi să combateţi dăunătorii cu mijloace biologice.
Buze aspre. Acest aspect al buzelor vă dă de înţeles că duceţi lipsă de vitamine şi substanţe minerale, mai ales vitamina B2, calciu, magneziu. Medicii recomandă să puneţi în cameră vase cu apă pentru ca aerul să fie mai umed, iar buzele ungeţi-le cu o cremă hidratantă şi consumaţi produse bogate în vitamina B2. În cazul buzelor uscate, medicul va face o analiză a sângelui pentru a stabili cantitatea de vitamine şi îţi va prescrie o cură de vitamina B.
Limba încărcată. Dacă limba este albă e posibil să fie ciupercă sau raceală, iar dacă e roşie - scarlatină. În cazul în care este răceală puteţi face gargara de câteva ori pe zi cu apă cu sare sau apă cu lamâie. Ciuperca sau scarlatina trebuie tratate de medic. Acesta, cu ajutorul unui exudat din mucoasa bucală va concretiza ce boală aveţi.
Piele cojită. Lipsa unor hormoni, mai ales estrogen sau lipsa vitaminelor A si B poate duce la cojirea pielii. În acest caz, medicii recomandă să mâncaţi multe crudităţi şi legume, faceţi baie cu diverse uleiuri şi folosiţi creme grase şi hidratante. Mergeţi la medic pentru a stabili, printr-o analiză a singelui, care sunt hormonii şi vitaminele insuficiente.
Piele foarte grasă. O cantitate prea mare de hormoni masculini ar fi o explicaţie a pielii foarte grase la unele femei. În acest caz, este recomandat să evitaţi apa fierbinte şi să ieşiţi des la aer. Dimineaţa şi seara faceţi băi alternative la faţă: 2 minute apă caldă, apoi un jet rece ca gheaţa. Repetaţi de 3 ori. De asemenea, este recomandat să mâncaţi drojdie.
Multe pete maronii. Aceste pete reprezintă reacţii ale pielii la razele puternice de soare. Pericol de cancer al pielii. Evitaţi soarele, folosiţi uleiuri sau creme cu un factor ridicat de protecţie împotriva razelor solare. Consultaţi-vă cu medicul în privinţa a tot ce vi se pare deosebit.
Picioare şi glezne umflate. Acestea pot apărea din cauza reţinerii lichidului din cauza lipsei de mişcare sau a unor probleme cardiace. Sângele nu circulă fluent, aceasta blocând şi eliminarea lichidului din ţesuturi. Este recomandat să faceţi multă mişcare, purtaţi pantofi comozi şi ciorapi elastici.
Articole relaționate:
Simptome care trădează lipsa de vitamine
Alzheimer poate fi prevenită cu 25 de ani înainte de apariția simptomelor