Redactor: Sorina Bujarov

Consumul de vitamine este indispensabil organismului uman, acestea fiind substanțele nutritive care asigură buna lui funcționare. În mod normal, vitaminele ajung în organism prin alimentație, de aceea trebuie să renunţaţi la alimentele procesate industrial, care aduc din ce în ce mai puține vitamine, în favoarea alimentelor naturale. Datorită deficitului de vitamine, deveniţi mai vulnerabili la anumite disfuncții organice, iar cu timpul se poate ajunge chiar şi la boli. Lipsa de vitamine poate fi observată, doar că trebuie să fiţi atenţi la semnalele pe care le trimite organismul. Sfaturimedicale.ro a întocmit lista celor mai comune simptome ale deficitului de vitamine.

Crăpăturile la comisura buzelor. Acesteapot apărea din cauza lipsei de fier, zinc și vitaminele B3, B2 și B12. Pentru a trata crăpăturile la comisura buzelor ar fi bine să mâncați pui, somon, ton, ouă, roșii coapte la soare, arahide și leguminoase precum lintea, mazărea, fasolea. Combinați aceste alimente cu legume precum brocoli, ardei, conopidă.

Erupții cutanate, piele uscată și descuamată, căderea părului. Problemele date semnalează o lipsă acută de vitamina B8, care apare în cazul alimentației bogate în avidină (proteină prezentă în albușul de ou, care consumă multă vitamina B8). Ca să scăpaţi de piele uscată, erupţii şi căderea părului, specialiştii recomandă consumul ouălor bine preparate termic (pentru a absorbi avidina), mâncați somon, avocado, ciuperci, conopidă, soia, nuci, zmeură și banane.

Acnee pe față sau/și pe corp. Acneele pot apărea din cauza lipsei de acizi grași esențiali și vitamine A și D. Laptele integral și produsele lactate, ficatul, ouăle și peștele gras ajută la tratarea acestora. De asemenea, expunerea protejată la soare este benefică pentru prevenirea acneelor, iar pentru vitamina A, se recomandă ca să consumaţi salate asortate și legume colorate precum morcovii, cartofii dulci și ardeii roșii, dar și fructele de sezon.

Furnicături și amorțirea mâinilor, picioarelor. Aceste apar din cauza deficienţei de vitamine B9, B6 și B12. Este o problemă direct legată de nervii periferici. Aceste simptome fiind associate cu depresia, anemia, oboseala și dezechilibru hormonal. În cazul acestor simptome se recomandă să consumaţi spanac, sparanghel, sfeclă roșie, fasole verde, ouă, fructe de mare, pui, curcan.

Crampe musculare. În mod normal, crampele musculare apar din cauza lipsei de magneziu, potasiu sau calciu. În acest caz specialiştii recomandă o alimentație variată și foarte bogată în fructe și legume: banane, migdale, nuci, cireșe, mere, grepfruit, broccoli, legume cu frunze verzi precum spanacul, varza etc.

 

Articole relaționate:

Cele mai nesănătoase produse alimentare interzise de nutriționiști 

Suplimentele de vitamine sunt periculoase

Piersicile sunt benefice pentru reducerea ridurilor și stresului, iar roșiile sunt responsabile de prevenirea diverselor forme de cancer