Redactor: Sorina Bujarov
Vara aduce nu doar caniculă, dar și o mulțime de fructe și legume de sezon, care pot recompensa neplăcerile create de temperaturile ridicate. Pe lângă plăcerile gastronomice pe care ni le oferă, consumul acestora contribuie la menținerea unei temperaturi constante a corpului, la care se adaugă și cantitatea necesară de vitamine și proteine. Fructele și legumele sunt, deci, o componentă indispensabilă a unei alimentații echilibrate, constată adevărul.ro
Mai jos, vă prezentăm lista alimentelor ce trebuie să le includeți numaidecât în meniul dumneavoastră pe timp de vară:
Piersicile reprezintă sursa excelentă de potasiu, vitamina A (necesară pentru menținerea sănătăţii pielii), dar şi de fibre. Piersicile mai conțin vitamina C şi magneziu, benefice în combaterea ridurilor şi a stresului, dar şi pentru protecţia sistemului imunitar.
Nectarinele conțin fibre, vitamina A, vitamina C, vitamine din complexul B şi potasiu, având, totodată, un conţinut scăzut de calorii. Nectarinele ajută la scăderea tensiunii arteriale, previn deshidratarea și reglează nivelul de colesterol din sânge. Medicii recomandă consumarea repetată a acestor fructe persoanelor hipertensive.
Roşiile sunt una dintre cele mai importante legume din alimentaţia umană. Indiferent cum sunt consumate, tomatele conţin aproximativ două treimi din aportul de vitamina C necesar organismului şi o treime din vitamina A, necesară zilnic. Roșiile merită să fie consumate și pentru antioxidantul licopen, responsabil pentru prevenirea diverselor forme de cancer şi protejarea sistemului circulator împotriva formării de cheaguri de sânge.
Porumbul - acest aliment reprezintă o sursă bogată de vitamina B1, vitamina B5, acid folic sau vitamina B9, fibre, vitamina C, fosfor sau magneziu. Porumbul ajută la scăderea nivelului colesterolului, reduce riscul cancerului de col, datorită fibrei, şi acționează împotriva stresului. O cantitate de 150 de grame de porumb acoperă aproximativ 25% din cantitatea necesară de vitamina B1, iar vitamina E, conţinută de această legumă, protejează împotriva artritei. Carbohidraţii din porumb eliberează energie şi nu permit depunerea grăsimilor.
Căpşunile contribuie la creşterea acidului uric, care are rol de antioxidant în organism. 150 g de căpşuni conţine 136% din necesarul zilnic de vitamina C, care ajută la scăderea tensiunii arteriale şi la menţinerea unui sistem imunitar sănătos. Pe lângă acestea, căpşunile conţin mangan, care este un nutrient ce acţionează ca antioxidant, potasiu, vitamina K şi magneziu, importante pentru sănătatea oaselor.
Pepenele verde este indispensabil în dietele de slăbire și este bogat în vitamina E, vitamina A şi C, precum şi în magneziu, potasiu, vitamina B1 şi B6. Pepenele verde reprezintă o sursă bună de licopen, cunoscut pentru proprietăţile antioxidante şi în prevenirea cancerului.
Articole relaționate: