Redactor: Sorina Bujarov

Toate persoanele încep să uite diverse lucruri pe măsură ce înaintează în vârstă. Unele persoane au o uşoară pierdere de memorie, altele și-o pierd foarte des. Specialiştii susţin că o pierdere a memoriei care se înrăutăţeşte poate fi un semn de instalare a demenţei, ea poate provoca probleme ale memoriei, gândirii şi a capacităţii de abstractizare. Cercetările arată ca gestionarea şi tratarea factorilor de risc pentru bolile vasculare sunt benefice şi pentru prevenirea formelor comune de demență, scrie ScienceDaily.

Dr. Gustavo C. Roman, autorul lucrării  „Boala Alzheimer şi bolile asociate” crede că, deşi avem nevoie de mai multe cercetări în domeniu, cunoaşterea factorilor de risc poate ajuta la reducerea riscului de demenţă vasculară şi demenţă mixtă. Aşa deci, factorii de risc ai demenţei sunt:

Hipertensiunea arterială. Studiile au arătat că hipertensiunea arterială creşte probabilitatea ca persoanele cu un uşor declin cognitiv să aibă demenţă mai târziu în viaţă.

Hiperlipidemia. Cercetătorii au demonstrat că, de exemplu, colesterolul ridicat este un factor de risc important pentru demenţă, inclusiv Alzheimer.

Fumatul. Acesta afectează în mod negativ fluxul de sânge la creier, care poate duce la declin cognitiv şi demenţă.

Diabetul. Cercetătorii au legat epidemia de obezitate cu un risc crescut de hipertensiune arterială, sindrom metabolic, boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, insuficienţă renală, apnee obstructivă în somn şi diabet zaharat de tip 2. Persoanele cu aceste boli au un risc de 2-3 ori mai mare să se confrunte cu diagnosticul de Alzheimer.

Dieta şi exerciţiile fizice. Stilul de viaţă sănătos scade riscul de demenţă pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, în special demenţa vasculară. Specialiştii recomandă să optaţi pentru un regim alimentar sănătos (bazat pe lactate, carne, peşte, fructe, legume, cereale, consum scăzut de alcool), exerciţii fizice şi aerobică. De asemenea, specialiştii au demonstrat că administrarea de doze mari de vitamina B poate reduce rata de contracţie a creierului la jumătate a persoanelor în vârstă cu probleme de memorie, de asemenea poate încetini dezvoltarea demenţei.

 

Articole relaționate:

Inconștienți că pot suferi de depresie. Specialiștii spun că moldovenii nu știu să recunoască că au probleme de sănătate mintală 

Lăsați în voia sorții. În Moldova nu există nicio secție specializată pentru bătrânii afectați de demență 

Fructele de pădure, peştele gras sau legumele cu frunze verzi îţi pot îmbunătăţi memoria