Redactor: Sorina Bujarov
Nu doar cititul îmbunătăţeşte memoria. Oamenii de ştiinţă cred că multe dintre alimentele sănătoase contribuie şi ele semficativ la puterea de concentrare, dezvoltarea memoriei, dar şi la starea de spirit pe termen lung. Memoria bună este influenţată de modul în care celulele creierului transmit fluxurile informaţionale în tot organismul. De aceea, performanţa creierului este condiţionată de starea de sănătate.
Capacitatea oamenilor de a stoca informaţii prin funcţiile memoriei depinde în totalitate de măsura în care celulele cerebrale reuşesc să realizeze conexiuni, iar neuronii ating randamentul maxim, atunci când sunt stimulaţi puternic. Substanţa care crează starea de excitabilitate a neuronilor este acetilcolina. Compusul dat este alcătuit din colină, substanţă care se regăseşte în ouă, ficat sau seminţe de soia. Alimentele ce conţin flavonoizi la fel sunt considerate ca fiind benefice pentru memorie. Aceștia se regăsesc în mere, ceapă roşie şi afine. Pe lângă ei, la îmbunătăţirea memoriei contribuie şi acidul folic şi acizii graşi omega-3.
Aşa deci, conform sfatulmedicului.ro, există o serie de alimente ce contribuie la îmbunătăţirea memoriei.
Nucile şi seminţele. Aceste alimente sunt bogate în vitamina E. Adăugaţi circa 30 de grame pe zi de nuci, alune de pădure, nuci braziliene, fistic, caju, alune, seminţe de floarea soarelui, seminţe de susan, seminţe de in şi unt din grăsimi nehidrogenate (unt de arahide, unt de migdale sau tahini), pentru a vă îmbunătăţi considerabil memoria. Pentru a beneficia de toate proprietăţile lor nutriţionale trebuie să le consumaţi în stare crudă.
Fructele de avocado. Datorită grăsimilor mononesaturate pe care le conţin, fructele de avocado sunt extrem de sănătoase pentru sistemul cardio-vascular, iar o circulaţie sanguină bună facilitează transportul oxigenului către celulele cerebrale. Acizii graşi esenţiali ce se conţin în fructele de avocado reduc tensiunea arterială, hipertensiunea fiind un factor de declin al funcţiilor cognitive. Însă, din cauza conţinutului mare de calorii, medicii recomandă consumul a maximum o jumătate de avocado pe zi.
Fructele de pădure. Aceste fructe au cel mai mare conţinut de antioxidanţi, în special antocianine şi flavonoli, cu rol protector la nivelul celulelor creierului. Specialiştii au descoperit că o dietă bogată în flavonoizi (un tip de antioxidanţi) poate să încetinească pierderea memoriei. Afinele sunt asociate cu îmbunătăţirea memoriei spaţiale şi a capacităţii de învăţare. Medicii recomandă consumul de fructe de pădure în fiecare zi, în orice formă proaspătă, congelată sau uscată.
Peştele gras. Carnea de somon, sardinele, heringul şi macroul sunt bogaţi în grăsimi esenţiale omega-3 şi previne eficient instalarea demenţei. Specialiştii spun că aceste alimente reduc riscul dezvoltării ale unor afecţiuni ale funcţiei cognitive. Se recomandă să consumăm carne de peşte de 3 ori pe săptămână sau să folosim suplimente alimentare cu ulei de peşte.
Legumele cu frunze verzi. Spanacul, varza kale, varza verde, frunzele de muştar sau frunzele de nap, sunt unele dintre alimentele ce au un efect pozitiv asupra memoriei. Acestea furnizează o sursă bogată de acid folic, substanţa care reglează nivelul de homocisteină în organism (un aminoacid asociat cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiace şi deficienţelor de memorie).
Legumele crucifere. Varza, conopida sau broccoli-ul sunt şi ele benefice în ceea ce priveşte conservarea memoriei la vârste înaintate. Un studiu dedicat acestor alimente a demonstrat că persoanele ce consumă legumele crucifere obţin rezultate mai bune la testele de memorie, comparativ cu cele care le evită.
Cafeaua. Cofeina este un excitant excelent pentru memorie şi concentrare, chiar dacă efectele sale sunt de scurtă durată. Un studiu a descoperit că persoanele care au depăşit vârsta de 65 de ani şi care consumă frecvent cafea prezintă un randament cognitiv mai bun, comparativ cu cei care nu beau cafea.
Legumele crucifere. Varza, conopida sau broccoli-ul, sunt benefice în ceea ce priveşte conservarea memoriei la vârste înaintate. Un studiu dedicat acestor alimente a demonstrat că persoanele cu o dieta bogată în legume crucifere obţin rezultate mai bune la testele de memorie, comparativ cu cele care le evită.
Cerealele integrale. Ovăzul, pâinea integrală sau orezul brun, influenţează pozitiv funcţiile creierului. Acestea protejează organismul de afecţiunile cardiace, aşa deci îmbunătăţesc circulaţia sângelui, necesară tuturor organelor corpului, inclusiv creierului. Germenii de grâu sunt şi ei utili memoriei, datorită conţinutului generos de fibre, vitamina E şi acizi graşi omega-3.
Ciocolata neagră. Acest desert are proprietăţi antioxidante puternice care îmbunătăţesc memoria. Ciocolata neagră conţine stimulenţi naturali importanţi, aşa cum este cafeina, substanţa ce creşte puterea de concentrare. Antioxidanţii furnizaţi de boabele de cacao acţionează ca un scut pentru celulele creierului, împotriva acţiunii radicalilor liberi.
Articole relaționate:
Ce alimente e bine să consumăm pe timp de caniculă
Cele mai nesănătoase produse alimentare interzise de nutriționiști