Redactor: Ina Guțu

Apa este o substanță esențială pentru organismul nostru. Fiecare celulă, țesut, organ are nevoie de acest lichid pentru a funcționa adecvat. Peste 60 % din greutatea corpului o reprezintă apa, ale cărei funcții sunt numeroase printre care cea de menținere a temperaturii corporale, eliminarea toxinelor, lubrifierea articulațiilor. Astfel, hidratarea sau reînlocuirea fluidelor este unul dintre cele mai importante procese nutriționale de-a lungul vieții unei persoane. Acest proces este cu atât mai important pe timp de caniculă, când eliminarea apei din organism se face mult mai repede decât în alte perioade ale anului. Hidratarea organismului se poate face și prin consumarea unor alimente cu un conținut mare de apă.

Fructele și legumele. Oricare ar fi forma în care se consumă, proaspete sau pregătite, fructele şi legumele sunt aliaţi nepreţuiţi pe timp de caniculă, scriu jurnaliștii de la Agerpres. Dintre legumele cu cel mai mare conținut de apă sunt castraveţii, cu 97%, urmaţi de salată - 95%, roşii şi dovlecei - 94%. Printre fructe, campionii la conținut de apă sunt pepenii verzi şi cei galbeni - 91%, citricele - 85%, caisele şi merele - 86%.

Laptele și produsele din lapte. Laptele conține apă în proporție de 90 % și poate înlocui apa necesară hidratării pe timp de caniculă. Lista poate fi completată de iaurturile degresate cu un conținut de 88% apă,  brânzeturile albe cu 86% sau iaurturile lichide, care conțin apă în proporție de 79%.

Peștele și carnea sunt și ele înscrise în lista de alimente care hidratează perfect organimsul.  Peștele conține de la 65 la 80% apă, iar carnea între 50% şi 70%. Hidratarea prin proteine se poate realiza și cu ouă. Un ou crud conţine 75% apă.

Cu siguranță apa este recomandată de experți să fie consumată în orice perioadă a anului, cu atât mai mult vara.

Zilnic un om pierde între 2 şi 2,5 litri de apă în urma transpirației, necesităților fiziologice sau respirației. Experţii apreciază că necesarul de apă pentru un adult este de cel puţin 1,5 litri, în fiecare zi.

 

Articole relaționate:

Cele mai nesănătoase produse alimentare interzise de nutriționiști

Toxinele din ficat ar putea fi motivul oboselii sau chiar al depresiei. Scapă de ele cu ajutorul sucurilor naturale de vară

Piersicile sunt benefice pentru reducerea ridurilor și stresului, iar roșiile sunt responsabile de prevenirea diverselor forme de cancer