Redactor: Sorina Bujarov

În medie, unul din 6 oameni care consumă lapte crud nepasteurizat sau nefiert se îmbolnăveşte. Așa arată rezultatele unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători de la Departmentul de Sănătate al statului Minnesota, SUA.

Cercetătorii au descoperit 530 de cazuri, confirmate prin analize de laborator, de infecţii cu bacterii (Salmonella, E. coli  şi Campylobacter) şi infestări cu paraziţi  printre pacienţii din statul Minnesota care au declarat că beau, de obicei, lapte crud, scrie descoperă.ro. Laptele crud este laptele care nu a fost tratat termic, adică nu a fost pasteurizat (încălzit pentru a omorî microbii şi apoi răcit rapid) sau fiert.

Specialiștii susțin totodată că numărul îmbolnăvirilor ar putea fi mai mare, luând în considerare și infecțiile nedeclarate. Calculând procentele cunoscute de subdiagnosticare a acestor infecţii, autorii studiului au estimat că pe perioada cercetării, 17% dintre consumatorii de lapte crud s-au îmbolnăvit. Cercetătorii au explicat că agenţii patogeni ce pot exista în laptele crud adesea pot produce simptome digestive, precum diaree, crampe abdominale şi vomă, care pot dura în jur de o săptămână.

La unele persoane, însă, pot apărea şi simptome mai severe sau boli  mai îndelungate, precum sindromul Guillain-Barre (o boală a sistemului nervos) sau artrită reactivă, inflamaţia articulaţiilor care se dezvoltă ca răspuns la o infecţie bacteriană. Studiul arată că 20% dintre participanții care s-au îmbolnăvit în urma consumului de lapte crud au dezvoltat o complicaţie gravă a infecţiilor bacteriene, numită sindrom uremic hemolitic, care poate determina insuficienţă renală. Cazurile de îmbolnăvire pot apărea nu numai sub forma epidemiilor, susțin autorii cercetării, ci şi sub formă de infecţii sporadice.

În același timp, cercetătorii susțin că e posibil ca unele cazuri de infecţii apărute la persoane care au consumat recent lapte crud să nu fi fost cauzată de consumul acestuia, ci contactului cu vite infectate. Autorii cercetării atenționează însă că nu există dovezi ştiinţifice ale beneficiilor laptelui crud, în comparație cu cel fiert, de aceea pentru siguranță, mai bine fierbeți sau pasteurizați produsul înainte de a-l consuma.

 

Articole relaționate:

Copiii hrăniți cu biberonul pot face mai ușor boli de stomac 

Laptele pentru sugari conține prea mult aluminiu, fapt ce pune în pericol sănătatea acestora 

Laptele matern poate reduce riscul apariţiei sindromului de hiperactivitate la copii