Autor: Sorina Bujarov

Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi este nemulțumit de rezultatele Programului Naţional de Prevenire şi Control a HIV/SIDA. În cadrul celei de-a V-a ediții a Conferinței Naționale HIV/SIDA, acesta a declarat în fața unui auditoriu de aproape 200 de participanți din țară și de peste hotare, că rezultatele înregistrate până acum în prevenirea și controlul HIV sunt foarte modeste.

„Există finanțare suficientă a Programului Național, însă pe parcursul ultimilor cinci, chiar șapte ani, rezultatele sunt foarte și foarte modeste. Avem resurse umane, avem tot necesarul, este dorință, este cunoștință, este scop, le avem pe toate, însă rezultatele nu prea sunt”, a declarat Ministrul Sănătății Andrei Usatîi, în deschiderea reuniunii.

Oficialul se arată nemulțumit și de faptul că incidența răspândirii HIV nu scade semnificativ, în pofida eforturilor și măsurilor de prevenire întreprinse. În mod special, Andrei Usatîi s-a arătat indignat de faptul că incidența transmiterii HIV prin contact sexual neprotejat reprezintă 80 la sută dintre cazurile noi înregistrate. Asta chiar dacă, este de părere ministrul, măsurile de prevenire sunt foarte clare și cunoscute de majoritatea populației.

„În timp ce măsurile de prevenire sunt foarte clare, transmiterea heterosexuală reprezintă în continuare peste 80%. Nu necesită mari investiții, necesită atitudine, sensibilizarea populației. Trebuie să identificăm printre populație cazurile noi de HIV, de ce vârstă sunt și din ce localități. S-a înregistrat progrese doar la reducerea incidenței în rândurile utilizatorilor de droguri”, a precizat oficialul.

Usatîi a mai declarat, că judecând după rezultate, este nevoie de mai multe modificări în ceea ce privește cheltuirea fondurilor destinate pentru combaterea HIV/SIDA.

„Trebuie să schimbăm ceva în utilizarea banilor. Banii trebuie convertiți în rezultate. S-au făcut multe lucruri bune, dar nu este suficient. Avem încă mult de făcut în a coordona, în a identifica care sunt cele mai eficiente mecanisme de combatere a infecției HIV/SIDA pentru a obține rezultate de durată”, a subliniat Andrei Usatîi.

În opinia ministrului, regiunea transnistreană reprezintă o problemă majoră care împiedică înregistrarea unor progrese semnificative la nivel național în ceea ce ține de prevenirea și controlul HIV/SIDA.

„Infecția sau epidemia nu are hotare. Noi avem un program național, dar partea transnistreană nu este colaborativă. Nu participă la măsurile de organizare, de implementare a acestui program, pentru a evita răspândirea acestei infecții în zonă”, a mai adăugat ministrul Andrei Usatâi.

Cu toate acestea, ministrul Sănătății susține că Republica Moldova este pregătită să preia finanțarea tratamentului HIV/SIDA din propriul buget, iar trecerea de la un finanțator străin la cel de stat va fi una obișnuită.

„Este o trecere foarte obișnuită, nu este nimic așa… Se sporește planificarea și finațarea din bugetul de stat și se reduce finanțarea externă. Administrația Fondului ne-a informat că nu vom avea 30 de milioane, dar 26. Respectiv, 4 milioane vor fi oferiți de către stat. Am planificat sursele financiare pentru anii 2014 deja, avem o acoperire integrală”, susține Andrei Usatâi.

Ministrul crede că Moldova va avea chiar și surplus de bani pentru cumpărarea medicamentelor antiretrovirale având în vedere că la licitații adesea prețurile coboară. 

 „Sursele rămase vor fi utilizate pentru alte activități care vor contribui semnificativ la prevenirea și sensibilizarea populației. Suntem pregătiți pentru a prelua finanțarea acestor programe”, a declarat ministrul Andrei Usatâi.

De cealaltă parte, reprezentantul special al Secretarului General ONU pentru HIV/SIDA în Europa de Est și Asia Centrală Michel Kazatchkine susține că trecerea Republicii Moldova de la finanțare externă la cea din bugetul de stat va fi una foarte dificilă.

„Categoric aici există o problemă, este o chestie de mare îngrijorare pentru mine. Se așteaptă  de la 2 până la cinci ani foarte dificili, foarte critici din acest punct de vedere. Moldova trebuie să-și sporească considerabil investițiile în ceea ce ține de problema HIV/SIDA și TB, fiindcă există niște costuri umane enorme în spatele acestor maladii”, a declarat Michel Kazatchkine.

Cea de-a V-a ediție a Conferinţei Naţionale HIV/SIDA va dura până pe 18 decembrie. Evenimentul este organizat de către Consiliul Naţional de Coordonare TB/SIDA.  

 

Articole relaționate:

Mai mult de 850.000 de copii au fost salvați de HIV la nivel mondial. Însă tendințele rămân alarmante în rândul adolescenților 

Două milioane de adolescenți trăiesc infectați cu HIV 

La marginea societății. Fiecare a treia persoană HIV-pozitivă se simte discriminată, nu are acces la servicii medicale de calitate, educație și este ignorată de rude