Autor: Irina Miron
Moldovenii care trăiesc cu HIV sunt marginalizați de societate. O demonstrează statisticile, potrivit cărora doar 5% din populație este dispusă să ofere îngrijirile necesare unui om apropiat care este bolnav de SIDA. Tot atâția nu ar ține secret dacă cineva din familie ar avea HIV, ar cumpăra produse alimentare de la o persoană HIV-pozitivă și chiar ar accepta un învățător cu HIV să lucreze la școală. Datele din anul 2012, se regăsesc în studiul „Statutul socio-economic al persoanelor care trăiesc cu HIV”.
Și specialiștii care oferă asistență psihologică persoanelor HIV-pozitive confirmă că cei mai mulți moldoveni nu sunt nici pe departe toleranți atunci când e vorba de această maladie. Svetlana Ciobanu, coordonator la Centrul „Pas cu Pas” din orașul Cahul, lucrează cu persoanele seropozitive de patru ani. În tot acest timp, spune ea, a întâlnit zeci de cazuri când, pentru a scăpa de rușine, moldoveni și-au abandonat rudele după ce au aflat că acestea au HIV.
Povestea unui copil HIV pozitiv abandonat de tatăl său a marcat-o în mod deosebit, recunoaște Svetlana Ciobanu. „Mama copilului a decedat din cauza unei boli asociate cu SIDA. Și micuțul care are acum opt ani era infectat cu HIV, însă despre asta s-a aflat mai târziu. Partea tristă e că atunci când tatăl a aflat că și copilul e HIV-pozitiv, a vândut casa și ce mai avea în gospodărie, lăsându-și astfel copilul pe drumuri”, povestește coordonatorul. Astăzi, copilul se află în grija bunicii și primește tratament. Statutul copilului este ținut secret, pentru că gura lumii este rea, spune bunica băiatului.
Svetlana Ciobanu este de părere că oamenii au o asemenea reacție față de persoanele HIV-pozitive din cauza prejudecăților. „Din păcate, avem astfel de cazuri deoarece în mintea moldovenilor s-a păstrat ideea că cei care fac HIV, nimeresc în sitația asta din cauza stilului amoral de viață, ceea ce este greșit”, explică coordonatorul Centrului „Pas cu Pas” din orașul Cahul.
Totuși, există și oameni care au reușit să scape de prejudecăți. „Am întâlnit un caz în care o familie care mai avea alți trei copii a înfiat doi copii rămași orfani, după ce părinții lor au murit din cauza unor complicații legate de SIDA. Oamenii aceștia nu s-au întrebat nicio clipă, dacă copiii sunt sau nu HIV pozitivi atunci când au decis să-i înfieze”, povestește Svetlana Ciobanu. Mai târziu, cei doi copii au fost testați la HIV, iar acesta s-a dovedit a fi pozitiv. Minorii locuiesc în continuare cu familia adoptivă.
Statisticile mai arată că peste 30% din persoanele cu HIV se simt discriminate, nu au acces la servicii medicale de calitate, la educație, și-au pierdut locul de muncă și sunt ignorate de rude, prieteni și vecini. Totodată, fiecare al cincilea moldovean seropozitiv evită să frecventeze anumite locuri publice de frică să nu fie discriminat.
Articole relaționate: