Autor: Elena Cioina

După trei luni în care spitalul IKEM de la Praga le-a ținut locul casei, moldovenii care au suferit un transplant de ficat după ce s-au otrăvit cu ciuperci, revin duminică în Moldova. Ei se simt bine și vor fi externați. La Telenești, de unde sunt de baștină, îi așteaptă nerăbdători fiul de 16 ani și fiica de doar 6 anișori. Cu această ocazie, soții Ecaterina și Vladislav Doni vor călători pentru prima data cu avionul.

„Doamnei îi este cam frică să zboare, pentru că nu a mai făcut-o niciodată, dar cred că se va descurca. Este foarte modestă. I-am dus un buchet de flori și s-a emoționat enorm. Acum sunt în stare bună ambii, dar vor trebui să stea la o dietă strictă”, a menţionat Ștefan Gorda, Ambasadorul Moldovei în Cehia.

Operația de transplant a fost una complicată și poate fi considerată o premieră și pentru Cehia, pentru că doctorii dispuneau de un singur ficat pe care au trebuit să-l transplanteze la ambii pacienţi.

„La intervenție au muncit 40 de medici și asistenți medicali. Era într-o zi de duminică. Doctorii au venit fără să fie rugați. Mai întâi doctorul Jiri Fronek a desecat ficatul în patru. Doar această procedură a durat 8 ore. A fost riscant, pentru că un singur ficat poate fi transplantat doar unui adult și unui copil. Se dau șase părți din ficat adultului și două copilului. Aici însă doctorul a decis să le ofere ambilor câte patru bucăți fiecăruia”, povestește Ștefan Gorda, mândru că doctorii cehi au reușit să-i salveze pe ambii moldoveni. În alte cazuri, a precizat diplomatul moldovean, medicii decid la rece și salvează un singur pacient.

Suntem pe jumătate cehi

În total intervenția a durat 17 ore. Ecaterina și Vladislav Dodi au primit organul de la un pacient ceh aflat în moarte cerebrală.

„Bărbatul a suportat mai ușor transplantul, pentru că avea aceiași grupă de sânge cu donatorul. Doamna a avut nevoie de două intervenții și i s-au făcut cinci transfuzii de plasmă”, a adăugat Ștefan Gorda.

Deși era în stare foarte gravă când a ajuns la spital, Vladislav Dodi și-a revenit mult mai repede decât soția sa. Acum Ecaterina și Vladislav se consideră pe jumătate cehi.

Amintim că soții Dodi au ajuns la Clinica de transplantologie și medicină experimentală a Spitalului IKEM din Praga cu insuficienţă hepatica, după ce s-au otrăvit cu ciuperci. Singura lor salvare era un transplant de ficat. Medicii cehi au reușit să le salveze viața printr-un miracol, deoarece dispuneau de un singur ficat, realizând intervenția pe 27 septembrie. Operația este una foarte costisitoare. Astfel de intervenții, spune Ștefan Gorda costă, de obicei, zeci de mii de euro. Toate cheltuielile pentru cei doi pacienţii moldoveni au fost suportate de clinica cehă și un fond privat, iar compania la care munceau aceştia s-a oferit chiar să le dea și compensații pentru incapacitate de muncă.

Soții Dodi muncesc în Cehia de câțiva ani. Ultima data au ajuns în această țară în luna aprilie. Ei erau angajați legal la o companie din orașul Kutna Hora, situat la peste 70 de kilometri est de Praga. La Chișinău ei vor ajunge duminică și vor fi monitorizați în continuare de doctorii de la Agenția de Transplant.

Totuși, moldovenii vor merge odată la trei luni la Praga pentru diverse consultații, iar doctorul Fronek a promis să-i asigure cu toate medicamentele necesare.

Prilej de colaborare

Doctorul Jiri Fronek s-a oferit cu acest prilej să-și împărtășească experiența profesională cu doctorii moldoveni specializați în transplantologie. Astfel aceştia urmează să viziteze clinica la care au fost operați moldovenii, ne-a mărturisit în final Ambasadorul Ștefan Gorda.

 

Citește la aceeași temă:

Doi moldoveni au fost salvați de la moarte printr-un transplant unic în Cehia. Medicii au reușit, în premieră, să-i salveze cu un singur ficat