Redactor: Sorina Bujarov

Comitetul permanent al Consiliului Uniunii Europene și-a dat acordul pentru revizuirea Directivei anti-tutun. Scopul de bază al documentului este diminuarea atractivității produselor din tutun, prin consolidarea normelor privind modul în care acestea pot fi fabricate, prezentate și vândute.  Propunerile au fost discutate în cadrul unei întrevederi dintre reprezentanții președinției Lituaniene și cei ai Parlamentului și Comisiei Europene.

„Acordul este un pas mare spre o societate mai sănătoasă și mai prosperă. Este de asemenea, un pas important pentru toate părțile interesate de pe piața internă a UE, deoarece se stabilește mai clar regulile pentru producători, distribuitori și consumatori”, a declarat ministrul lituanian de sănătate, Vytenis Povilas Andriukaitis.

Revizuirea Directivei anti-tutun prevede că toate pachetele de țigări vor avea avertismente ilustraţie plus text, care vor ocupa 65 la sută din suprafața ambalajului. Totodată, pentru a spori vizibilitatea avertismentelor de sănătate, va trebui ca ele să fie amplasate pe ambele părți ale ambalajului. În plus, fiecare pachet de țigări trebuie să conțină un avertisment, precum „Fumatul ucide- renunță acum”, „Fumul de țigară conține peste 70 de substanțe ce provoacă cancer” și altele. Inscripțiile precum „organic” sau „natural” de asemenea sunt interzise pe pachetele de țigări.

Pe lângă aceasta, oficialii europeni au decis să intensifice controlul ingredientelor produselor din tutun, în special în ceea ce priveşte aditivii. Astfel, aromele, precum mentol, fructe, ciocolată vor fi interzise, iar produsele cu arome care au un volum de vânzări de 3% sau mai mare în UE (spre exemplu, mentol) vor beneficia de o perioadă de tranziţie de 4 ani, înainte de a fi interzise. Statele membre însă pot introduce norme mai stricte privind aditivii sau inscripțiile de pe ambalajele de țigări sau alte produse din tutun.

Pentru ţigările electronice care nu sunt incluse in categoria produselor medicinale, modificările prevăd cerinţe stricte în ceea ce priveşte calitatea şi cantitatea. Astfel, concentrația maximă de nicotină va fi de 20 mg/ml, iar dimensiunea maximă a cartușului de unică folosință - de 2 ml. Ca şi la ţigările tradiţionale, mesajele de avertisment devin obligatorii. Despre acest lucru vor fi informați atât producătorii cât și distribuitorii.

Revizuirea permite statelor membre şi Comisiei Europene o reacţie mai fermă în cazul în care apar îngrijorări privind pericolele pentru sănătate pe care ar putea să le reprezinte ţigările electronice. În plus, statele membre vor putea interzice, dacă doresc, vânzările produselor din tutun pe internet.

La nivel european, va fi creat un sistem de urmărire cu elemente de securitate pentru produsele din tutun cu scopul de a combate comerţul ilegal. Pentru început vor fi vizate ţigaretele şi tutunul de rulat.

Membrii Comitetului Reprezentanților Permanenți al Uniunii Europene precizează că Directiva are drept scop de a ajuta fumătorii să renunțe la acest viciu, dar și să prevină fumatul în rândul tinerilor. 

 

Articole relaționate:

Industria tutunului a pierdut o luptă. Guvernul a aprobat astăzi proiectul de lege privind controlul tutunului

Patronii unor cafenele și restaurante din Chișinău, premiați pentru faptul că au interzis fumatul în localurile lor. „Sănătatea e mai importantă decât banii obținuți de la clienții fumători” 

Se tem că vor muri înaintea fumătorilor. Companiile producătoare de tutun scriu plângeri către Guvern și cer să nu fie excluși din procesul de consultări publice la noua Lege anti-tutun