Autor: Sorina Bujarov

Moldovenii preferă în mod clar o lege care ar interzice fumatul în toate spaţiile publice închise şi la toate locurile de muncă închise. Aceasta o demonstrează și noul studiu privind opinia populaţiei privind pericolul expunerii la fumul de tutun şi eficienţa legilor antifumat, realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate. Potrivit acestuia, 9 din 10 persoane consideră că inhalarea aerului poluat cu fumul de țigară prezintă un pericol grav pentru sănătate.

Datele mai arată că angajații din oficii şi alte locuri de muncă închise, în care se fumează, riscă să se îmbolnăvească de diferite maladii din cauza expunerii la fumul de tutun şi de aceasta consideră necesare implementarea măsurilor legislative, care să-i protejeze pe toţi de fumatul pasiv. Astfel, marea majoritate a populaţiei susţine o lege, care ar interzice fumatului în toate spaţiile publice închise şi la locurile de muncă închise. Mai exact, 77% dintre respondenți au specificat că sunt în total de acord pentru emplementarea unei astfel de legi, iar 12% - au fost de acord parţial.

Totodată, cercetarea arată că o o lege care ar interzice fumatul în toate spaţiile publice închise şi la toate locurile de muncă închise ar fi susținută în mare parte de femei. De asemenea, 85% și respectiv 68% dintre bărbați susțin elaborarea unui astfel de document.

Legea care ar interzice fumatul în locurile publice închise și semideschise, precum și la locurile de muncă închise este sprijinită și de fumători. Astfel, datele arată că 52 la sută dintre respondenții fumători au mărturisit că susţin în totalitate o astfel de lege, iar 20% ar susține-o parțial.

Într-o proporție foarte mică, mai exact de 5 la sută din toată populaţia se opune unei legi, care ar interzice complet fumatul în spaţiile publice închise şi la locurile de muncă închise.

Potrivit studiului, 93 la sută din respondenți susțin interzicerea fumatului în teatre, holurile din hoteluri, oficii şi alte locuri de muncă închise, 72 la sută susțin interzicerea fumatului în restaurante şi cafenele, iar 64% din respondenți susțin că sunt de acord ca fumatul să fie interzis în baruri.  

Principalul motiv pentru care oamenii își doresc interzicerea fumatului în locurile publice închise și la serviciu este frica pentru propria sănătate. Astfel, 9 din 10  persoane consideră că expunerea la fumul de tutun este un pericol foarte grav pentru sănătate. Datele mai arată că trei din patru respondenţi doresc să-şi petreacă timpul liber într-un local în care nu se fumează, fiind siguri că localurile de alimentaţie publică ar fi mai sănătoase pentru clienţi şi angajaţi dacă acestea vor fi libere de fumat. 

 

Articole relaționate:

Consiliul Uniunii Europene a aprobat revizuirea Directivei anti-tutun prin care sunt interzise țigările cu aromă și mărirea spațiului pentru avertismentele de pe ambalaj 

Patronii unor cafenele și restaurante din Chișinău, premiați pentru faptul că au interzis fumatul în localurile lor. „Sănătatea e mai importantă decât banii obținuți de la clienții fumători” 

O nouă lege privind controlul tutunului, poticnită în drum spre Legislativ. Unii funcționari au dubii mari că legea va fi adoptată în acest an, pentru că ar exista înțelegeri de cartel