Autor: Irina Papuc
Le-a trecut bucuria în scârbă. Este vorba despre rezidenții Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” care au așteptat trei luni în zadar să primească salariul promis de autorități, după adoptarea Hotărârii Guvernului de salarizare a rezidenților din luna octombrie. Încercând să flăm unde s-au „împiedicat” lefurile acestora, am descoperit că, de fapt, nici nu știe cine trebuie să aloce banii pentru salariile lor și în baza căror documente.
Veronica Gudumac este rezident în primul an la Neurologie și face stagiul de rezidențiat la Institutul Neurologie și Neurochirurgie. Din octombrie și până acum aceasta nu a primit niciun bănuț pentru „activitatea medicală” prestată în spital.
„Am fost hrăniți cu promisiuni. Nu se mai respectă nimic, am rămas în așteptare”, spune doctorul în devenire. Totuși, ea recunoaște că nu s-a adresat nici la direcția spitalului, nici la universitate pentru a clarifica situația.
Nedumeriți sunt și Constantin Floreanu și Mihai Nazaria, ambii rezidenți, unul la Anestezie și Terapie Intensivă, iar al doilea la Ftiziopulmunologie. Tinerii spun că sunt nevoiți să petreacă câte șapte ore zilnic la spital și în turele de noapte.
„Noi facem munca medicilor. Chiar ne-am bucurat atât de mult când domnul Leancă a spus de la tribună că vom fi remunerați! Mă gândeam că dacă adun bursa mea și cu un salariu de aproximativ 1.900 de lei, va fi mai bine, voi avea mai mulți bani de cheltuială. Până acum însă n-avem nicio noutate”, confirmă dezamăgit Mihai Nazaria. El spune că Valeriu Revenco, decanul Facultății de Rezidențiat și Secundariat Clinic al Universității i-ar fi informat că există probleme cu stabilirea bugetelor, însă nimic clar.
De la Universitatea de Medicină și Farmacie nu am primit un răspuns relevant în privința acestei situații, iar directorii de spitale au fost și mai confuzi. Directorul Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Ion Moldovanu, ne-a direcționat la șefii de catedră, precizând că „salarizarea rezidenților nu e treaba lor”. Nici directorul Spitalului Republican de Traumatologie nu a fost mai informat. Anatolie Taran spune că nu a văzut încă Hotărârea de Guvern, dar că așteaptă un ordin al Ministerului Sănătății care să reglementeze salarizarea rezidenților.
„Chiar dacă este Hotărâre de Guvern eu nu pot să aloc banii spitalului pentru salarizarea lor. Banii vin de la Compania Națională de Asigurări în Medicină pentru scopuri clare, iar noi nu avem un buget special destinat pentru remunerarea lor. Aștept un ordin al ministrului Sănătății, altfel nu pot lua nicio decizie”, a menționat Taran.
Rezidenții ar putea să viseze încă luni în șir la salariile promise, deoarece în Hotărârea Guvernului nu se precizează care instituție este responsabilă pentru remunerarea lor și nici fondurile din care trebuie să fie alocați banii.
Hotărârea Guvernului de salarizare a rezidenților a intrat în vigoare pe data de 7 octombrie, anul trecut și prevede „salarizarea medicilor-rezidenţi, antrenaţi în acordarea asistenţei medicale în mărime egală cu salariul de funcţie, cu aplicarea coeficientului de multiplicitate 1,75, calculat în funcţie de sarcina curativă îndeplinită”.
În Republica Moldova își fac studiile peste 1.500 de medici rezidenți.
Articole relaționate: