Autor: Sorina Bujarov

Deși muncesc în condiții nefavorabile pentru sănătate, moldovenii nu se grăbesc să treacă periodic examenul medical. Datele prezentate de Centrul Național de Sănătate Publică arată că numărul persoanelor ce activează în condiții nocive de muncă și care trec controlul medical periodic este în scădere. În 2012, numărul acestora s-a redus până la 87,8 la sută, în timp ce în 2011, aproape 90 la sută dintre ei mergeau regulat la medic pentru un examen de rutină.

În unele raioane, mai puțin de jumătate dintre lucrătorii din domeniul agrar, care muncesc în condiții nocive, își verifică starea de sănătate. Raionul Basarabeasca este campion la acest capitol. Datele arată că doar 3 persoane din zece, mai exact 29,4 la sută, merg la medic cu regularitate, iar în raionul Ceadâr-Lunga doar 42%. În raionul Rezina, puțin peste jumătate, mai exact 52 la sută, dintre lucrătorii din sectorul agrar care activează în condiții nefavorabile de muncă își verifică regulat starea de sănătate, în Briceni- 56%, Taraclia- 61% , iar la Șoldănești 66,7 %.

Nici persoanele care muncesc în industrie nu se grăbesc să meargă la medic pentru un control de rutină. Datele arată că doar 89 la sută dintre cei care muncesc în condiții nocive își controlează sănătatea regulat, în timp ce în 2011 examenul medical îl treceau 95 la sută. Codași la acest capitol sunt lucrătorii din raionul Cahul. În 2012, doar 7,8 la sută dintre angajații sectorului industrial ce muncesc în condiții nocive au mers regulat la medic.

Industria ușoară nu este o excepție în acest sens. Datele arată că puțin peste 87 la sută dintre persoanele ce muncesc în condiții nocive, în acest sector, trec controlul medical regulat. Aceeași situație este și în sectorul industriei extractive, unde doar 79,9 la sută dintre lucrători care se supun zilnic factorilor de risc la locul de muncă își verifică starea de sănătate cu regularitate.

În aceste condiții, unii angajaţi au fost transferaţi temporar sau permanent la un alt lucru, evitând astfel factorii nocivi pentru sănătatea acestora.

Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică afirmă că conducătorii CSP teritoriale nu întreprind măsuri pentru a proteja sănătatea angajaților, deoarece cazurile de boli profesionale sunt rare.

Șeful Secţiei sănătatea ocupaţională a Centrului Național de Sănătate Publică, Veaceslav Vasiliev spune că administrațiile întreprinderilor se fac vinovate de faptul că angajații nu merg la medic.

„Cea mai mare parte din vină o poartă angajatorii. Ei sunt obligați să îndemne lucrătorii să meargă regulat la medic. Se vede însă că ei nu o fac”, susține Veaceslav Vasiliev.

Acesta mai spune că în aceste cazuri specialiștii Centrelor de Sănătate Publică teritoriale trebuie să îndemne administrațiile întreprinderilor să solicite de la angajați certificatul medical. Nici aceasta însă nu îi motivează pe lucrători să meargă la doctor.

„Centrele de Sănătate Publică teritoriale nu au îndeajuns specialiști, de aceea poate nici nu au timp să solicite întreprinderilor ca să trimită angajații la medic. Și chiar dacă au fost transmise astfel de solicitări, mulți nu țin cont, pentru că se tem că vor trebui să plătească contribuţii pentru idemnizaţiile de invaliditate şi deces. Nu există sancționări pentru aceasta, de aceea lumea nu respectă în totalitate prevederile Codului Muncii”, a mai adăugat specialistul.  

Acesta mai spune că lipsa controalelor medicale poate duce la depistarea tardivă a bolilor profesionale.  

De cealaltă parte, unii angajatori spun că solicită certificatul medical de la lucrători doar la angajare.

„Solicităm certificatul medical pentru a ne convinge că omul poate lucra. În rest, nu îi obligăm să meargă la medic. În cazul în care cineva se simte rău le permitem să meargă la medic, să stea acasă pentru tratament, deoarece succesul întreprinderii depinde de sănătatea angajaților”, susține Pavel Babin, directorul întreprinderii de vopsea decorativă „Decorshop”. 

 

Articole relaționate:

Avem puține boli profesionale din cauza lipsei unui sistem de evidență a acestora

Angajații care muncesc în condiții nocive vor beneficia de asistență medicală specializată. Ministerul Sănătății va organiza pentru ei servicii de asistență medicală la serviciu