Autor: Irina Papuc
Laboratoarele din Centrele Medicilor de Familie raionale vor efectua doar analize clinice, după ce un ordin al Ministerului Sănătății i-a obligat pe directori să transmită tehnica pentru efectuarea analizelor biochimice și imunologice la balanța spitalelor, iar ulterior să cumpere analizele de la acestea. Unii directori CMF sunt indignați și spun că au fost nevoiți să transmită cu titlu gratuit utilajele pe care le-au cumpărat sau le-au obținut prin donații. Ei spun că, plus la toate, prețurile pentru analizele cumpărate vor fi mult mai mari.
Directorul CMF din Călărași, Nicolae Lupu, spune că timp de două luni a încercat să convingă Consiliul Raional Călărași că transmiterea utilajelor de la balanța instituției pe care o conduce la spital, nu este o decizie tocmai bună. Spune că are și argumente. „Ministerul Sănătății a emis două ordine în toamnă prin care ne obliga să transmitem utilajele de laborator la balanța spitalelor raionale, ceea ce ar fi însemnat că urma să rămânem fără laborator. Al doilea a apărut ca o completare și prevedea că trebuie să transferăm laboratorul de analize biochimice și imunologice. Ne-au lăsat numai analizele clinice. Noi am făcut deja mai multe calcule. Toate ne arată că ne va costa mai scump”, afirmă Nicolae Lupu.
„Dacă am fi transferat tot laboratorul atunci am fi avut cheltuieli de 2, 5 milioane în loc de 350 de mii. Dacă transferăm laboratoarele de imunologie și biochimie, atunci cheltuielile vor ajunge la 600 de mii de lei, în loc de 60 de mii. Nu este corect ca utilajul pe care noi l-am obținut pentru asistența medicală primară acum trei ani, în valoare de 160 de mii de lei, să fie transferat pur și simplu la balanța altei instituții. Avem și cheltuieli mari pentru transportare”, este indignat directorul. Totuși, decizia a fost luată de Consiliul Raional Călărași, iar utilajele au fost deja transmise către spital. Lupu se plânge că analizele sunt gata acum mult mai târziu și că în situații de urgență, nu există prea mult „spațiu de manevră”.
Opinia lui Nicolae Lupu nu este împărtășită însă de toți directorii. Andrei Iațișîn de la CMF Strășeni vede cu ochi buni schimbarea, deși aceasta în localitatea lor încă nu s-a produs. Consiliul Municipal a discutat aprins, însă n-a luat nicio decizie.
„Știu că la următoarea ședință a Consiliului urma să participe un specialist de la Ministerul
Sănătății pentru a soluționa problema. Sunt de acord că avem nevoie de un laborator unic performant. Totuși, apar unele semne de întrebare care sunt sigur că vor fi soluționate. Trebuie să vedem cum se va proceda cu Centrele de Sănătate de nivelul II care au voie să păstreze laboratoarele”, explică acesta.
Dacă decizia Consiliului Raional va fi în favoarea transmiterii utilajului de laborator spitalului, atunci Centrul Medicilor de Familie de la Strășeni va trebui să procure toate analizele. Acum aici se efectuează aproximativ 300 de mii, printre care și cele comandate prin contract de către Centrele de Sănătate care nu dispun de acest utilaj.
Directorul CMF de la Briceni, Liviu Petrov, crede că este bine că se încearcă regionalizarea laboratoarelor, însă că există o lipsă de echitate.
„Ar fi bine dacă am fi puși cu toții pe același picior de egalitate – și noi, și Centrele de Sănătate din localitățile rurale și spitalele. Adică să cumpărăm cu toții. În cazul dat, există un fel de inechitate”, afirmă și Petrov. La instituția pe care o conduce se efectuează anual aproximativ 340 de mii de analize. În cazul în care consilierii vor decide transferarea utilajelor atunci, cel puțin, instituția va fi scutită de cheltuielile de transport, întrucât ea se află chiar lângă spital.
Directorii de spitale văd lucrurile cu alți ochi. „Avem utilaj performant în valoare de 1 milion de lei, iar acum am primit și cel de la Centrul Medicilor de Familie. Analizele din spital și cele de urgență le efectuăm la al nostru care are o capacitate de 800 de analize, iar la celălalt – solicitările din întregul raion. Trebuie să existe un singur laborator raional, dotat care să corespundă tuturor necesităților oamenilor, ca aceștia să nu fie nevoiți să meargă la Chișinău”, susține Silvia Bobescu, directoarea Spitalului raional Călărași.
Experții spun că decizia Ministerului Sănătății este binevenită și va reduce valoarea costurilor neargumentate.
„Prin această decizie va fi evitatea dublarea cheltuielilor, având în vedere că investigațiile efectuate se repetă. Și apoi este important ca utilajul să fie folosit la capacitate maximă și nu pe jumătate la spital și altă jumătate la CMF”, este de părere Ghenadie Țurcanu, expert PAS.
Orinele de transmitere a laboratorelor din cadrul CMF către spitalele raionale datează din 11 octombrie și 14 noiembrie. Acestea prevăd transmiterea laboratoarelor pentru crearea unui Laborator raional unic, unde vor fi concentrate o mare parte din investigații.
Articole relaționate: