Autor: Sorina Bujarov

Aproape 6 la sută din produsele alimentare comercializate pe piața din Republica Moldova nu corespund parametrilor microbiologici, arată datele prezentate de specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică. Aceasta înseamnă că alimentele conțin microorganisme periculoase, bacterii și germeni peste norma admisibilă, explică experții. Este vorba atât despre produsele alimentare comercializate în piețe cât și despre alimentele din localurile de alimentație publică, școli, grădinițe, întreprinderi și magazine.

În același timp, peste 4% din produsele alimentare din Moldova nu corespund parametrilor fizico-chimici, adică acestea au aciditatea, umiditatea, dar și alți factori, sporită. Totodată, specialiștii în sănătate publică au constatat că 5% din produsele alimentare pe care le consumă moldovenii conțin nitrați și aditivi peste dozele maxime admise.

Potrivit raportului, în 2012 s-a înregistrat o ușoară creștere a cantității de produse alimentare care nu corespund standardelor calității, privind parametrii microbiologici, față de 2011. Specialiștii spun că deși este o creșetere nesemnificativă, aceasta ar trebui să ne pună în gardă.

„În 2012 s-a observat o creștere nesemnificativă a alimentelor ce nu corespund normelor calității și inofensivității, însă orice creștere trebuie să ne pună în gardă.  Cu toate că an de an încercăm să reducem de pe piață produsele alimentare necorespunzătoare normelor necesare, în 2013 situația s-a înrăutățit semnificativ”, susține Andrei Ciburciu, șeful secţiei Siguranţa Alimentelor a CNSP.

Potrivit experților în sănătate publică, consumul produselor alimentare nesigure au generat o creștere a morbidității prin boli diareice acute (BDA, botulism). Astfel, în 2012 au fost înregistrate 10.033 de focare de boli infecţioase provocate de produse alimentare, în urma cărora au avut de suferit 10.550 de persoane. Datele despre bolile infecţioase provocate de produsele alimentare arată că cele mai multe îmbolnăviri au avut loc în condiții casnice și în localurile de alimentaţie publică.

Medicii spun că produsele alimentare ce conțin prea mulți aditivi și nitrați sunt pericoase în special pentru copii, femei însărcinate și pentru persoanele bolnave.

„Alimentele nesigure sunt foarte periculoase pentru toată lumea, însă pentru copii, femei însărcinate și bolnavi în special. Fructele ce conțin prea mulți nistrați pot provoca intoxicații acute, iar aditivii provoacă dependență și au un impact negativ asupra sănătății. La noi există și aditivi cancerogeni alergologici, care în țările europene de mult sunt interzise”, susține Angela Peltec, medic gastro-enterolog.

Aceasta mai spune că moldovenii deseori merg la medic din cauza consumului alimentelor nesigure.

„Primăvara, când apar primele fructe, primii castraveți, atunci vine foarte multă lume la medic. Aceste fructe și legume conțin foarte multe substanțe ce afectează organismul uman, uneori poate să dezvolte și boli hepatice, dacă persoana deja suferă de vreo afecțiune”, a mai adăugat medicul gastro-enterolog.

Pentru a evita bolile provocate de alimentele nesigure, medicul recomandă să spălați bine fructele și legumele înainte de consum, să vă preparați singuri mâncarea în condiții sigure și să citiți ingredientele produsului înainte de a le consuma. 

Potrivit reprezentanților Agenției pentru Protecția Consumatorului, pentru a fi siguri că produsele alimentare pe care urmează să le consumați sunt inofensive este necesar să citiți informaţiilor care apar pe etichetele acestora, printre care denumirea produsului, lista ingredientelor, volumul, termenul de valabilitate, condițiile de păstrare, instrucțiunile de folosire, denumirea și adresa producătorului/ importatorului, date privind identificarea lotului, denumirea țării de origine, dar și alte informații specifice.

Potrivit CNSP, în 2012, a fost sistată activitatea a 332 localuri de alimentație publică. De asemenea a fost interzisă plasarea pe piață a peste 141 de milioane de kg de produse alimentare necorespunzătoare actelor normative. 

 

Articole relaționate:

Ardeii, strugurii și vinetele, cele mai contaminate produse alimentare din Moldova 

Aglomerație în saloanele Spitalului de boli infecțioase pentru copii. Cei mai mulți, internați cu diaree

12 persoane din Orhei s-au intoxicat la o nuntă, organizată într-o școală