Autor: Sorina Bujarov
Muncesc la fel de mult ca și medicii, uneori chiar mai mult, spun ei, însă sunt remunerați cu un salariu mai mic decât al fermierilor și al piscicultorilor. Vorbim despre rezidenții moldoveni la medicină, care primesc o bursă de rezidențiat mai mică decât salariul minim din sectorul real, prevăzut de Legea cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real. Acesta fiind de 1.400 de lei.
Deși în Republica Moldova, în prima jumătate a lui 2013, coșul minim de consum constituia 1.600 de lei, rezidenții la medicină sunt nevoiți să se descurce cu bursa pe care o primesc lunar.
În primul an de rezidențiat, aceștia sunt remunerați cu 910 lei pe lună, în anul II și III- cu 1.010 lei, iar în anul IV și V de rezidențiat aceștia primesc o bursă în valoare de 1.045 de lei. Nici de acești bani nu pot beneficia în totalitate, pentru că, celor care locuiesc la căminele universității li se retrage automat 240 de lei, pentru plata căminului.
Iulia Cotelea este rezident în anul II la Facultatea de Medicină Generală și își face stagiul de rezidențiat la Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coţaga”. Este ORL-ist și spune că muncește de dimineață și până seara, alături de medicii angajați oficial. Pentru aceasta însă nu primește niciun ban.
„Ziua mea de muncă începe odată cu a medicilor angajați oficial, de la 8 dimineața. Plec de la spital doar atunci când nu mai sunt pacienți”, povestește aceasta.
Și gărzile le face aproape în egală măsură cu medicii angajați, spune ea, iar vara, când majoritatea merg în concediu, rezidenții fac chiar câte cinci sau șase gărzi pe lună.
Rezidenta mai spune că banii din bursa pe care o primește lunar, aproape 1.000 de lei, îi ajung doar ca să-și achite cursurile de limbă străină, de care are nevoie. În rest, o întrețin părinții.
„Am mare noroc de părinți. E incomod, nu mai suntem copii, dar ne întrețin părinții. Nu avem însă încotro. Ne-au promis multe, dar nu se întâmplă nimic. Aici ne spun să muncim pentru experiență, căci este mai importantă, însă nu te poți hrăni cu experiența, mai ai nevoie și de bani”, afirmă indignată Iulia Cotelea.
În aceeași situație este și Maxim Gorea. Este rezident în anul II la Facultatea de Stomatologie și își face studiile de rezidențiat al doilea an, la Spitalul de Urgență din Chișinău.
„Aici un rezident muncește exact ca și un medic angajat. Facem și câte două gărzi pe săptămână, ca și ceilalți. Primim bani însă doar pentru titulatura de rezident, și nu pentru volumul de muncă pe care îl facem”, susține Maxim Gorea.
Maxim mai spune că banii din bursă nu-i ajung pentru mare lucru. Deoarece cheltuielile unui student la medicină ține de ordinul miilor de lei, acesta s-a văzut nevoit să se angajeze, ca asistent, la un cabinet stomatologic privat.
„Pe lună am nevoie pentru existență de vreo 3.000 de lei. Mai câștig și eu, pentru că m-am angajat la un cabinet stomatologic privat, însă și părinții mă ajută. Ni s-a promis multe, dar…acum recent am întrebat la contabilitate când vom putea beneficia de salariile promise și acolo mi s-a spus că încă nu există un Ordin al Ministerului Sănătății, fără de care nu ne pot da salariile”, a mai adăugat acesta.
Soarta medicilor începători nu este mai bună decât a rezidenților. Aceștia primesc un salariu de 1.100 de lei. O confirmă și Ion Purice Nistor, medic începător în domeniul sănătații publice. Acesta spune că banii pe care-i primește nu sunt, nici pe departe, echivalenți cu munca pe care o face.
„Lucrez pe jumătate de salariu la Centrul Național de Sănătate Publică. Primesc între 420 și 470 de lei, adică jumătate din acei 1.100 de lei prevăzuți. Ce poți face cu acești bani, pe când mi-ar trebui câteva mii de lei?”, se întreabă acesta.
Amintim că Hotărârea Guvernului de salarizare a rezidenților a intrat în vigoare pe data de 7 octombrie, anul trecut și prevede „salarizarea medicilor-rezidenţi, antrenaţi în acordarea asistenţei medicale în mărime egală cu salariul de funcţie, cu aplicarea coeficientului de multiplicitate 1,75, calculat în funcţie de sarcina curativă îndeplinită”. Până acum însă lucrurile nu s-au schimbat.
În Republica Moldova își fac studiile peste 1.500 de medici rezidenți.
Articole relaționate:
Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă