Autor: Sorina Bujarov
În goana după frumusețe și din dorința de a economisi, unii moldoveni procură produse cosmetice și de igienă chiar din stradă. Și pentru că comerțul stradal în Republica Moldova este binedezvoltat, crește și numărul cumpărătorilor. O confirmă și unii comercianți de stradă care spun că tot mai mulți moldoveni le cumpără produsele, pentru că la ei acestea sunt de câteva ori mai ieftine decât în magazine. Printre cele mai solicitate fiind cremele de corp, de față și de mâini, rimelul, rujul, fondul de ten și gelurile de baie, spun comercianții.
„La început nu venea lumea, pentru că nu aveau încredere, acum însă cumpără tot mai mulți. Văd că e mult mai ieftin decât în magazine și avem produse de calitate. Vânzările merg bine, altfel nu aș mai îngheța în stradă”, afirmă unul dintre aceștia.
Dermatologii atenționează însă că produsele cosmetice sau de igienă procurate din stradă sunt periculoase. Ei argumentează că acestea nu sunt păstrate în condiții corespunzătoare. Astfel, pe lângă ineficiența lor, produsele de frumusețe vândute în stradă ar putea afecta grav sănătatea celor care riscă să le utilizeze.
„Orice produs cosmetic sau de igienă trebuie păstrat la anumite temperaturi și la anumite procentaje de umiditate, nu la ger și nu la temperaturi caniculare și, nici într-un caz, la lumina zilei. Temperatura, dar și lumina activează unele substanțe active din produs, care pot provoca alergii grave”, afirmă dermatorlogul-estetician, Vera Malcoci.
Potrivit Legii privind produsele cosmetice din Republica Moldova, toate cosmeticile ce se regăsesc pe piața din țară trebuie să treacă procedura de avizare. Aceasta se face cu scopul de a evalua inofensivitatea acestora şi pentru a determina valabilitatea lor pentru consum. Produsele cosmetice vândute în stradă însă nu sunt însoțite de niciun certificat din partea specialiștilor sau a autorităților, astfel, acestea sunt comercializate ilegal, spun ei.
„Orice produs care este comercializat în magazinele din țară trebuie să treacă avizarea sanitaro-epidemiologică. Aceasta se face la solicitarea agentului economic. Specialiștii noștri fac unele teste în baza cărora eliberează un certificat, astfel agentul economic are dreptul să comercializeze produsul. Procedura nu este respectată în cazul comercianților stradali. Noi nu putem răspunde pentru ceea ce vând ei”, spune Valeriu Peredelcu, specialist în cadrul secției expertiză sanitară a Centrului Național de Sănătate Publică.
De cealaltă parte, comercianții stradali cred că ei nici nu ar avea nevoie de vreun certificat privind calitatea și inofensivitatea produselor.
„De ce fel de certificate mai avem nevoie?! Pe cutie scrie care este firma de unde aducem produsele. Toată lumea cunoaște calitatea produselor de la Pupa, Avon sau Oriflame. Nu vreau să îmbogățesc pe alții făcând astfel de certificate. Eu mai bine vând așa. Până acum nici un cumpărător nu mi-a cerut vreun certificat”, a spun un comerciant.
Aplicarea amenzilor sau a altor sancțiuni în cazul comercianților în conflict cu legea ține de competența autorităților publice locale și a poliției. Însă nici aceștea nu pot stopa vânzarea ilegală a produselor cu impact potenţial asupra sănătăţii, spun specialiștii în sănătate publică.
„Noi atenționăm organele competente, dar ei nu au ce face. Azi îl alungă de pe o stradă, mâine de pe alta. Amenzi nu se prea pun pentru că la noi Codul Contravențional este foarte „delicat”. Amenda nu se aplică de la prima încălcare, ci numai după ce îl previi de mai multe ori”, susține Valeriu Peredelcu, specialist în cadrul secției expertiză sanitară a Centrului Național de Sănătate Publică.
Și dacă organele competente nu pot lupta cu acest fenomen, oamenii trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să nu cumpere produse de unde nu primesc nicio garanție a calității.
„Dacă organele competente nu pot interveni masiv să stopeze acest business, atunci oameni o pot face, dacă renunță să cumpere din stradă. Fiecare trebuie să fie sigur de produsele pe care le consumă”, a adăugat spre fina specialistul.
Articole relaționate:
Problemele cu tiroida pot fi cauzate de chimicalele din produsele cosmetice