Redactor: Sorina Bujarov

Un tratament genetic revoluţionar, care este aplicat printr-o singură injecţie în celulele retinei, a îmbunătăţit vederea pacienţilor afectaţi de coroideremie, o gravă maladie oculară, spun cercetătorii britanici care au efectuat testele.

Succesul terapiei, de care au beneficiat doi pacienţi cărora li s-a spus că şi-ar putea pierde vederea, „depăşeşte toate aşteptările” şi ar putea avea implicaţii uriaşe pentru tratarea persoanelor cu afecţiuni oculare provocate de disfuncţii ale retinei, informează dailymail.co.uk.

Aceste disfuncţii includ şi degenerescenţa maculară, care afectează tot mai multe persoane în vârstă şi pentru care nu există tratamente preventive, deşi ea poate fi tratată cu ajutorul chirurgiei cu laser şi al medicamentelor.

Experimentul, ale cărui rezultate au fost publicate în revista The Lancet, a fost efectuat pe şase pacienţi, afectaţi de coroideremie în diferite stadii, o boală cauzată de o mutaţie a genei CHM. Fiecare pacient a primit tratament doar pentru un ochi, astfel încât să se poată face comparaţii cu celălalt ochi bolnav. Specialiștii spun că s-a constatat o îmbunătăţire considerabilă a vederii celor doi bărbaţi, care fusese grav afectată, iar în cazul celorlalţi patru subiecţi, vederea încă nu a început să se îmbunătățească, dar şi-a păstrat aceeaşi acuitate.

Tratamentul se bazează pe injectarea, o singură dată, a unui virus inofensiv ce transportă o copie sănătoasă a genei CHM direct în celulele fotosensibile ale retinei.

Profesorul Robert MacLaren, care a condus procedurile efectuate la Spitalul de oftalmologie din Oxford, s-a arătat „absolut încântat” de rezultatele obţinute până acum.

„Este încă prea devreme pentru a şti dacă terapia genetică va dura la nesfârşit, dar putem afirma că îmbunătăţirea vederii s-a menţinut tot timpul cât am ţinut pacienţii sub observaţie, adică doi ani”, a declarat profesorul Robert MacLaren.

Tratamentul nu înlocuieşte celulele moarte, însă profesorul MacLaren consideră că acesta poate vindeca celulele „bolnave” şi le protejează pe cele sănătoase.

„Dacă am reuşi să tratăm oamenii într-un stadiu timpuriu, am putea introduce virusul înainte de pierderea vederii”, a adăugat profesorul britanic.

Potrivit specialiștilor, coroideremia este provocată de o genă defectă, ce trebuie înlocuită, în timp ce degenerescenţa maculată implică un număr de gene care trebuie identificate.

În prezent, cercetătorii britanici efectuează teste pe şase pacienţi noi.

 

Articole relaționate:

Cei mai mulți moldoveni care merg la oftalmolog se plâng de tulburări de vedere de la distanță, ochi obosiți și miopii 

Cei mai mulți dintre moldoveni își cumpără ochelari de soare ieftini, fără protecție reală împotriva razelor ultraviolete și care pot provoca grave tulburări de vedere 

Au fost create lentilele telescopice. Cel care le poartă vede obiectul de 2,8 mai aproape decât în realitate