Autor: Irina Papuc
Lucrurile au început, în sfârșit, să se miște din loc în problema salarizării medicilor rezidenți. Ministerul Sănătății a semnat acum două zile un ordin prin care a obligat directorii de spitale să includă medicii rezidenți în statele de personal a spitalelor și să-i salarizeze. Acum directorii nu pot evita situația, însă lucrurile nu sunt nici pe departe soluționate. Urmează să se stabilească de unde vor fi „rupți” banii pentru salarii. Totodată, rezidenții ar putea rămâne fără cele trei salarii din lunile octombrie, noiembrie și decembrie.
Ordinul, semnat de către ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, prevede că directorii spitalelor de toate nivelele vor introduce în statele de personal a instituției funcția de medic rezident și îi vor angaja în funcție de specializare. Conform ordinului, rezidenții vor fi remunerați în mărimea unui salariu prevăzut în Hotărârea de Guvern, emisă în luna octombrie. Documentul însă n-are putere retroactivă și nici ordinul nu precizează de când exact va începe salarizarea acestora.
Totodată, directorii de spitale vor trebui să prezinte informații Ministerului Sănătății o dată în trimestru despre cum decurge angajarea și salarizarea acestora.
Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului, spune că cei 114 rezidenți din instituția pe care o conduce sunt angajați prin cumul și primesc salarii. El crede însă că rezidenții ar trebui să fie în subordinea instituțiilor medicale și scoși de sub tutela universității.
„Dacă noi îi salarizăm, noi suntem cei care trebuie să răspundem de ei și de activitatea lor. Iar pregătirea multora din ei, să vă spun drept, lasă de dorit”, afirmă Gațcan. El spune că este de acord să achite salarii complete acestora și crede că inițiativa Ministerului Sănătății era demult necesară.
Ion Moldovanu, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, spune că a văzut deja ordinul, l-a examinat și crede că primul pas în problema salariilor rezidenților a fost deja făcut. Totuși, rămân o serie de detalii tehnice care trebuie clarificate.
„Vom vedea de unde putem să luăm banii, iar acest lucru va fi clarificat în cadrul discuțiilor de la minister. Este deja clar că managerii instituțiilor trebuie să se ocupe de acest lucru și este mult mai clar decât până acum ce trebuie să facem și a cui responsabilitate este salarizarea lor”, spune Moldovanu.
Și Anatolie Taran, directorul Spitalului Clinic de Traumatologie spune că este la curent cu ordinul emis și că în cel mai scurt timp acesta va fi îndeplinit. Taran însă spune că nu știe dacă rezidenții din spitalul de care îl conduce vor primi banii și pentru ultimele trei luni. „Vom vedea ce ne va spune la minister. Dacă va trebui, vom plăti”, a conchis directorul.
Hotărârea de Guvern cu privire la salarizarea medicilor rezidenți a intrat în vigoare pe 7 octombrie, după o serie de promisiuni făcute de către autorități, inclusiv de la premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă. Nici până astăzi însă aceștia n-au primit niciun ban, deoarece managerii spitalelor nu știau cum trebuie să procedeze și așteptau un ordin de la Ministerul Sănătății.
Articole relaționate:
Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă