Redactor: Sorina Bujarov
Un raport prezentat recent de organizația non-guvernamentală „Public Citizen” din Washington arată că malpraxisul medical nu generează o creștere a cheltuielilor în sistemul de sănătate. Deși avocații se plâng că plata despăgubirilor pentru cazurile de malpraxis sporesc cheltuielile în medicină, în realitate, pentru aceasta, lucrătorii medicali cheltuie doar 0,12 la sută din bugetul național pentru sănătate.
Potrivit unionleader.com, în ciuda acuzațiilor precum că pacienții primesc despăgubiri morale sub formă de bani chiar și în cazul unor erori minore, datele arată că 80 la sută dintre banii achitați ca despăgubiri morale pacientului sau familiei acestuia au fost plătiți pentru daune grave, precum leziuni cerebrale, leziuni care necesită o îngrijire pe tot parcursul vieții și chiar leziuni care au provocat decesul. Datele prezentate de specialiștii americani arată că valoarea plăților pentru malpraxisul medical a scăzut cu 12 la sută, în timp ce cheltuielile pentru sănătate au crescut cu 97 la sută, adică aproape dublu. Reiese că plata pentru despăgubirile de malpraxis nu generează creșterea cheltuielilor în sănătate, deoarece medicii achită tot mai puțini bani pentru erorile pe care le comit, însă cheltuielile pentru sănătate cresc continuu.
În ultimii aproape 20 de ani puține s-au schimbat în ceea ce ține de îngrijirea medicală, arată datele raportului „A greși e omenește”, realizat de către Institutul de Medicină. Potrivit acestuia, anual mor aproximativ 98.000 de pacienți, din cauza unor erori medicale care pot fi evitate. Multe familii ale acestora însă nu știu că medicii se fac vinovați de cele întâmplate.
În același timp, Inspectoratul General al Departamentului de Sănătate și Servicii Umane a concluzionat că, în 2010, unul din șapte pacienți internați în spital au avut de suferit din cauza neglijenței medicilor. Datele mai arată că 44 la sută dintre aceste erori puteau fi evitate, inclusiv și cele care au provocat decesul. Reiese deci că anual aproape 700.000 de pacienți internați în spital au de suferit din cauza erorilor comise de medici.
Comparând prevalența erorilor medicale cu suma mică oferită ca despăgubiri morale pentru aceste greșeli, specialiștii au concluzionat că „majoritatea erorilor medicale nu duc la litigii între pacient și instituția medicală sau medic”. În 2011, spre exemplu, din miile de erori medicale, doar 9.758 au ajuns în judecată și au fost achitate. Cercetarea mai arată că aproximativ jumătate din valoarea plăților de malpraxis, este făcută cu scopul de a compensa costurile asistenței medicale necesare pacientului în urma problemelor de sănătate cauzate de medici.
Articole relaționate: