Autor: Irina Papuc
Femeile însărcinate de la 22 și până la 32 de săptămâni, cu risc de naștere prematură, vor fi transportate de urgență de la spitalele raionale la Institutul Mamei și Copilului, iar cele din Municipiul Chișinău vor fi redirecționate către Spitalul Municipal nr.1. Pentru transportarea acestora în siguranță Ministerul Sănătății a procurat două ambulanțe dotate cu tehnica necesară, pentru resuscitare și menținerea temperaturii și umidității nou-născuților.
Transportarea in utero (n.r. transferul mamei și copilului în cazul unui risc eminent de naștere prematură la un centru neonatal specializat) este prevăzută într-un ordin al Ministerului Sănătății. O echipă multidisciplinară va efectua transferul în cazul în care există riscul de naștere prematură, de la 22 la 32 de săptămâni, și se consideră că condițiile în care se află fătul în uterul mamei sunt mai sigure pentru viața acestuia.
Ordinul mai prevede că toate gravidele care se află în același risc din Municipiul Chișinău vor fi transportate la Maternitatea Spitalului Municipal Nr. 1, din Capitală.
Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului afirmă că decizia a fost luată, deoarece în centrele perinatale de nivel terțiar există condiții mai bune de supraveghere a nou-născuților, iar echipele sunt mult mai bine instruite.
„Menținerea în viață a unui nou-născut înainte de termen este, pe lângă toate și foarte costisitoare. Supravegherea acestuia timp de o lună costă aproape 200 de mii de lei, instituțiile raionale nu au așa bani. În plus, este nevoie de utilaje speciale de resuscitare, de menținere a temperaturii constante și a umidității. Nu sunt suficiente numai incubatoarele”, explică Gațcan.
Transportarea in utero se va face cu ajutorul a două ambulanțe speciale, costul uneia fiind de aproximativ 100 de mii de euro, mai precizează acesta.
Iurie Dondiuc, directorul Maternității din cadrul Spitalului Municipal Nr. 1 spune că aceasta este singura șansă pentru copiii născuți la 22 de săptămâni sau de cel puțin 500 de grame ca să supraviețuiască. „Transportarea in utero s-a făcut și până acum, doar că acum s-a luat decizia ca acești copii să fie transferați la Institutul Mamei și Copilului și la noi, pentru că numai aici există condiții ca aceștia să supraviețuiască. Într-un spital raional fără condiții ar deceda”, explică acesta.
Potrivit lui Petru Stratulat, medic neonatolog, în Moldova se nasc prematur aproape 2.000 de copii, iar dintre aceștia peste 140 cu o greutate mai mică de un kilogram. Șansele lor de supraviețuire sunt de doar 50 la sută, iar că să-i menții în viață este foarte complicat. Ei vin pe lume cu cele mai diverse probleme de sănătate – plămânii, inima, creierul, dar și sistemul imunitar sunt dezvoltate insuficient.
Articole relaționate:
Spațiile prea liniștite sau prea luminoase afectează dezvoltarea copiilor născuți prematur
Statistici îngrijorătoare: Tot mai mulți copii se nasc bolnavi