Redactor: Irina Papuc
Oamenii de știință au descoperit canalele prin care celulele cancerului mamar se replică în organism. Celulele stem ale cancerului mamar se regăsesc în două stări și ambele au roluri importante în procesul de metastază - răspândirea cancerului de la epicentrul său în întregul corp.
Este cunoscut deja faptul că metastaza este ceea care face cancerul cu adevărat letal. Unele tipuri de cancer, cum ar fi cel cerebral sau ovarian, metastazează mult mai rapid, ceea ce face tratamentul extrem de dificil. Cancerul de prostată tinde să se răspândească mai încet, rămânând în mare parte în zona localizată primar. În ambele cazuri, adevărata amenințare constă nu în răspândirea tumorii în sine. Tumoarea centralizată în sânul unei femei începe să reprezinte o amenințare gravă după ce începe să se răspândească. Această tranziție, susțin cercetătorii, este critică și distruge organismul până la deces.
„Avem dovezi că celulele stem de cancer sunt responsabile pentru metastaze - ele sunt semințele care mediază răspândirea cancerului”, declară autorul studiului Max Wicha , directorul Centrului Comprehensive Cancer Center, de la Universitatea din Michigan, scrie Medical Daily.
Cele două stări ale celulei lucrează în tandem. Prima stare se numește celula EMT, epitelio- mezenchimală în tranziție. Situată pe stratul exterior al tumorii, acest tip de celulă stem pare să fie în stare latentă, deși are capacitatea de a pătrunde în fluxul sangvin și de a călători în toate părțile corpului. Odată ajunsă în corp, se transformă într-o stare opusă, numită starea de tranziție - mezenchimală epitelială, MET. La această etapă începe procesul ireversibil. Celulele stem se reproduc și încep să crească, să producă noi tumori, care la rândul lor vor repeta procesul distructiv. În cazul în care oricare dintre cele două își încetează activitatea, răspândirea se oprește, explică Wicha.
„Pentru ca să se formeze metastaza, cele două stări ale celulei trebuie să se formeze. Dacă celula stem este blocată într-o singură stare, aceasta nu poate forma o metastază”, mai explică autorul studiului.
Cel mai greu pentru cercetători însă este să înțeleagă cum aceste celule funcționează ca un ceas. Pentru ca terapiile pentru cancer să fie eficiente specialiștii trebuie să identifice ce procese îndeplinesc ambele stări. Din păcate, testele actuale care urmăresc călătoria tumorilor prin fluxul sanguin al unui pacient nu ecranizează și celule stem EMT. Oamenii de știință cred că această cercetare va deschide noi oportunități pentru dezvoltarea noilor opțiuni de tratament.
Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei. Numai în SUA, în 2010 acestă maladie a provocat decesul a 41.000 de femei, iar alte 200.000 au fost diagnosticate cu această boală.
Articole relaționate:
Șansele de supraviețuire în caz de cancer, diferite în funcție de statul în care trăiești