Autor: Irina Papuc

Rata de supraviețuire a bolnavilor de cancer continuă să se amelioreze în Europa, însă vor continua să persiste mari disparități în cazul anumitor tipuri de cancer între țările Europei de Est și restul Europei, potrivit rezultatelor unui studiu publicat recent.

Studiul Eurocare-5 a comparat rata de supraviețuire la cinci ani în rândul a 9 milioane de adulți și a peste 60.000 de copii afectați de cancer între 2000 și 2007 din 29 de țări europene.

O treime din cancerele observate erau însoțite de o rată de supraviețuire la 5 ani de peste 80% în 2007, în fruntea lor situându-se tumorile testiculelor (88%), buzelor (88%), tiroidei (86%) și prostatei (83%). Rata de supraviețuire de 5 ani era sub 25% în cazul cancerelor ce afectau pancreasul, pleura, ficatul, esofagul, plămânii și creierul.

Chiar dacă toate țările au înregistrat o ameliorare între 2003 și 2007, unele precum cele nordice, Austria, Belgia, Franța, Germania, Elveția, Italia, Portugalia și Spania și-au îmbunătățit în mod net situația, potrivit acestui studiu publicat în revista medicală britanică Lancet Oncology, informează Agerpres.

Alte țări precum Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia rămân la urmă, cu rezultate sub media europeană pentru anumite tipuri de cancer.

Este vorba de cancerul de colon (rata de supraviețuire de 47%, față de media de 57% din Europa), cancerul rectal (45%, față de 56%) sau de limfoame (50%, față de 59%). În schimb, situația s-a ameliorat în aceste țări în ceea ce privește cancerul de sân, cu o rată de supraviețuire la 5 ani care a trecut de la 70% la 75% între 1999 și 2007.

Autorii studiului arată că performanțele foarte apropiate de medie ale Regatului Unit și Danemarcei se explică în principal prin diagnosticări prea tardive, în timp ce țările din Europa de Est se confruntă mai ales cu o lipsă de finanțare publică, programe de depistare inadecvate și protocoale de tratament depășite.

Cele mai spectaculoase progrese s-au înregistrat în tratarea leucemiei și a anumitor tipuri de limfoame. Totuși, nu a fost observată nicio ameliorare a ratei de supraviețuire în cazul altor cancere precum neuroblastomul, cea mai frecventă tumoare solidă la copii legată de sistemul nervos simpatic, sau osteosarcomul, tumoare osoasă care îi afectează în special pe copii și pe tinerii adulți.

 

Articole relaționate:

Cancerul se răspândește mai rapid în mediul rece

Au fost creat un medicament inedit ce blochează gena responsabilă de tumorile canceroase 

Cancerul pancreatic în stare incipientă va putea fi depistat printr-o simplă analiză de sânge 

A fost inventat un test nou pentru depistarea precoce a cancerului la sân