Autor: Irina Papuc
Ministrul Sănătății, Andrei Usatîi a negat, chiar în ședința Executivului de astăzi, că bolnavii de mucoviscidoză din Republica Moldova, în mare parte copii, nu au acces la medicamente deja de jumătate de an. Usatîi a oferit acest răspuns care conține mai multe contradicții, după ce premierul Iurie Leancă a întrebat care este situația cu acești bolnavi. Părinții care se confruntă cu problema sunt indignați de felul cum se abordează problema și spun că micuții lor în lipsa preparatelor esențiale pentru viață, mor încetul cu încetul. Între timp, la nivel neoficial se vorbește despre faptul că există interese pentru că o firmă care produce generice din Israel ar vrea să intre pe piața Republicii Moldova și că un manager de spital face lobby pentru aceasta.
Astăzi, în cadrul ședinței de Guvern, premierul Iurie Leancă l-a întrebat pe ministrul Sănătății Andrei Usatîi, dacă bolnavii de fibroză chistică într-adevăr nu primesc medicamente și unde este problema.
„Am citit pe un site că ei nu au aceste preparate de mai mult timp”, a precizat Leancă. Usatîi nu a ezitat să răspundă, chiar dacă inițial a vrut să ofere răspunsul cu microfonul închis.
„Soluția este foarte simplă. Cei care au stârnit această zâzanie doresc să cumpere un medicament analog cu cel care există, de 100 de ori mai scump. Am discutat cu nemții, austriecii. Ei nu-și permit să procure acest medicament, dar cei care vor să-l procure la noi au alte interese, decât interesul pacienților. Este la noi preparatul necesar. Cineva dorește să procure acest preparat și să-l vândă. Acești bolnavi sunt asigurați cu medicamente pentru tratamentul mucoviscidozei”, a răspuns ministrul.
„Atunci vă rog să explicați, să puneți undeva să citească toată lumea. Informația am citit-o pe un site specializat și vă rog să informați, cel mai important este ca oamenii să știe că sunt asigurați și că nu există probleme”, a replicat și premierul.
Situația reală este cu totul alta. Despre ce se întâmplă cu adevărat povestesc chiar părinții copiilor bolnavi care văd cum micuții lor mor cu fiecare zi care trece în lipsa medicamentelor.
„Ultimul tratament cu TOBI l-am făcut copilei noastre în luna octombrie. Trebuia să mai facem o cură în decembrie și acum în februarie, deoarece antibioticul se administrează cu o pauză de 30 de zile”, spune Maria Rogozenco, mama unei fetițe bolnave de fibroză chistică. Ea se plânge că și un preparat hepatoprotector nu se mai regăsește în lista medicamentelor compensate, în rezultat, trebuie să-l cumpere.
Ea afirmă că antibioticul TOBI este absolut indispensabil pentru viața copilei lor, întrucât este singurul capabil să distrugă microbul care face mucoasa căilor respiratorii aderentă.
„Copilul meu are nevoie de Colestin, dar preparatul nu mai este din luna octombrie. El se ia de două ori pe zi, zilnic, până la moarte. De două luni nu am ce-i da. Moare încetul cu încetul”, spune și Vitalie Șuba, care este acum președintele Asociației „Învingem fibroza chistică” și care a încercat să discute cu autoritățile problema asigurării cu medicamente.
„M-au asigurat că Colestin va fi mai devreme, TOBI – nu știm, poate la sfârșitul lunii februarie, poate mai târziu”, mai spune acesta.
„Pot să declar pentru presă fără nicio reținere că de mai bine de jumătate de an tobramicină nu există, iar Colestinul – din octombrie. Am aflat că s-au cumpărat ulterior niște cutii cu puțin peste 50 de doze și au fost distribuite pentru ca să se creeze impresia falsă că nu există probleme cu stocurile”, a mai precizat Vitalie Șuba.
Svetlana Șciuca, medicul în evidența căruia sunt bolnavii de mucoviscidoză, spune că în Republica Moldova există înregistrat un singur antibiotic pe bază de tobramicină (denumirea comună internațională) – TOBI. Aceasta este denumirea comercială, se face în America în stocuri limitate și este un preparat original.
„Să știți că diferența de preț dintre cele originale și generice nu este foarte mare. Ambele sunt scumpe, pentru că se face printr-o tehnologie foarte sofisticată”, precizează aceasta. Ea spune că a primit o scrisoare de la CNAM în care s-a confirmat faptul că s-au găsit resurse și că preparatele totuși vor fi procurate, numai că nu știe ce se va cumpăra - generice sau originale. Cert este că antibioticul inhalator este singurul înregistrat în Republica Moldova.
„Din câte știu, generice pe bază de tobramicin se fac și în Italia și în Israel, nu sunt cu nimic mai rele. Literatura de specialitate spune că ambele au efecte bune asupra bolnavilor. Numai că și cele generice costă foarte mult”, explică Șciuca.
În acest caz, declarația lui Andrei Usatîi este confuză. El i-a spus premierului că cineva are interesul să cumpere un preparat „de 100 de ori mai scump”. În realitate, cel scump – TOBI, există deja și există posibilitatea ca pe piață să fie introdus unul generic, probabil mai ieftin.
Anterior și Ștefan Gațcan, directorul Institutului Mamei și Copilului, acolo unde sunt luați în evidență bolnavii, ne-a declarat că TOBI este un preparat foarte scump și că nici măcar nu este obligatoriu. „Banul public nu trebuie irosit”, a declarat atunci el.
Șciuca afirmă însă o treime dintre bolnavii din țara noastră au nevoie vitală de tobramicină, deoarece numai aceasta poate distruge un microb foarte agresiv, acesta fiind detectat la jumătate dintre bolnavii de fibroză chistică din țara noastră.
Conform unor informații neoficiale, un manager de spital „depune eforturi” pentru ca în țara noastră să se lanseze o companie din Israel care produce genericul lui TOBI. Ulterior vom reveni cu detalii la acest subiect.
Citește la aceeași temă: