Autor: Irina Papuc

Cazurile de malpraxis nu sunt corelate numai de proceduri medicale complicate, precum chirurgia. Datele unei analize ample arată că sute și chiar mii de pacienți sunt afectați grav sau chiar decedează în urma unor proceduri medicale de rutină.

Departamentele de urgență, sălile de operații sau unitățile de terapie intensă nu sunt singurele departamente din instituțiile medicale unde riscul de malpraxis este crescut. Ba mai mult, cele mai multe cazuri de greșeli medicale au loc nu în spitale, ci în asistența medicală ambulatorie, se arată în cel mai recent raport al Organizației CRICO în studiul „Riscurile de malpraxis în asistența medicală de rutină”.

Astfel, din peste 18.000 de cazuri investigate în perioada anilor 2007-2011, cele mai multe pretinse greșeli medicale au avut loc în cazul intervențiilor chirurgicale și în acordarea asistenței medicale, pentru ultima poziție cifra fiind de 22 la sută din totalul de cazuri. Din numărul pretins de greșeli medicale, peste 70 la sută au avut loc în unitățile de îngrijiri medicale ambulatorii. Studiul CRICO scoate în evidență șase cele mai frecvente proceduri medicale care s-au soldat cu malpraxis: endoscopia, injecțiile, puncțiile, biopsiile, inserțiile de tuburi și imagistica.

În consecință, datele arată că numai pentru 9 la sută leziunile suferite au fost minore, 64 la sută – leziuni medii, iar în cazul a 23 la sută urmările au fost grave, dintre care 14 la sută au fost letale.

Cele mai multe (88 la sută) au implicat o eroare de calificare de către un medic , asistentă medicală, sau tehnician. Acestea sunt proceduri greșite de endoscopie, leziuni ale nervilor, leziuni tisulare. Astfel, rezultatele arată că în 73 la sută din cazuri a fost vorba despre înțepături sau lancerare, 7 la sută – greșeli legate de identificarea greșită a structurii anatomice, precum intubarea nazogastrică greșită iar în 5 la sută din cazuri a fost de vină utilizarea greșită a echipamentului.

 

Articole relaționate:

Malpraxisul medical nu generează o creștere o costurilor în sistemul de sănătate 

Despăgubire de malpraxis plătită de ORL-ist, anesteziolog și spital în cazul unei operații de înlăturare a polipilor

Riscurile de malpraxis în investigațiile de rutină, o problemă tot mai acută. Experții oferă noi abordări în privința măsurilor de securitate a bolnavilor