Autor: Sorina Bujarov

În scurt timp, în spitalul raional din Cimișlia vor putea fi efectuate intervenții chirurgicale minim invazive. Acest lucru va fi posibil datorită unui proiect investițional propus și câștigat de instituția medicală și finanțat de către Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină. Proiectul prevede procurarea unui laparoscop - utilaj medical care permite efectuarea intervențiilor chirurgicale cu mai puține traumatisme.  

„Pachetul cu documente a fost depus acum un an. Licitația a avut loc, astfel că în scurt timp aparatajul medical va fi amplasat în instituție”, afirmă Mariana Florea, managerul spitalului din Cimișlia.

Utilajul medical costă aproximativ 800 de mii de lei, iar directorul instituției spune că aici sunt efectuate anual peste 1.000 de intervenții chirurgicale, iar o mare parte dintre acestea trebuie efectuate cu ajutorul acestui aparat.

„Nu este o sumă mare când vine vorba despre sănătatea oamenilor. Este o necesitate, și nu un moft, deoarece cu ajutorul lui putem face operații mai puțin traumatice. Datorită acestuia, perioada de recuperare după operație este mai mică, iar pacientul nu necesită un tratament complex, așa cum se întâmplă în cazul metodologiei clasice”, a mai adăugat Mariana Florea.

Aceasta mai spune că spitalul are specialiști bine pregătiți, care știu cum să lucreze cu acest tip de utilaj medical.

„Unul din chirurgii noștri a trecut cursuri de instruire la Catedra de chirurgie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. El nu este singurul specialist care va putea lucra cu laparoscopul, mai avem și un tânăr specialist”.

Administrația spitalului își propune ca pentru început, din cele peste 1.000 de intervenții chirurgicale efectuate în spital, peste 100 să fie făcute cu ajutorul laparoscopului.

„În prima etapă vom face mai puține, până când specialiști vor însuși în totalitate funcțiile acestui aparataj”, spune Mariana Florea.

Laparoscopia este considerată o intervenție mai puțin invazivă, din cauza inciziilor foarte mici utilizate și a impactului minim asupra structurilor organismului. Acesta provoacă daune minime organismului, astfel că pacientul poate să meargă acasă mult mai devreme, explică chirurgul Igor Topal. Potrivit acestuia, oameni se pot întoarce la locul de muncă chiar și la câteva zile dupa operație, în timp ce după intervenția clasică, acest timp se poate prelungi pâna la câteva săptămâni.

„O mulțime de tipuri de intervenții chirurgicale se pot realiza cu ajutorul acestui aparataj, printre care intervențiile de pe abdomen, inimă, articulații, urologice și altele”, explică Igor Topal, medic chirurg la spitalul din Cimișlia. 

 

Articole relaționate:

Spitalul din Ungheni, primul spital raional care aderă la parteneriatul „Spitale mai aproape de oameni” 

Operează copiii cu bormașina industrială. Se întâmplă la Spitalul „Valentin Ignatenco”

Secțiile de chirurgie, traumatologie și chirurgie de urgență de la Spitalul de copii „V. Ignatenco” trebuie reformate. Directorul spune că au devenit ineficiente