Autor: Irina Miron

Mai multe secții ale Spitalului de copii „Valentin Ignatenco” au devenit ineficiente și trebuie urgent reorganizate. Declarația îi aparține directorului instituției, Nicolae Starciuc care afirmă că instituția suportă cheltuieli enorme, dar numărul de adresări scade continuu. Managerul consideră că restructurarea unor secții ar putea genera economii, iar banii pot fi redirecționați pentru salariile doctorilor. Nicolae Starciuc își arată astfel susținerea față de propunerea proaspătului șef al Direcției municipale de sănătate, care vrea o strategie de dezvoltare a sistemului municipal medical, separat de cea a Ministerului Sănătății.

Nicolae Starciuc spune că deși la Spitalul de Copii „Valentin Ignatenco” sunt 310 paturi, zilnic, sunt ocupate cu pacienți maxim 260. Potrivit directorului instituției, asta se întâmplă pentru că în ultimii ani, numărul copiilor din municipiu a scăzut de două ori. „Dacă până acum câțiva ani erau aproape 200 de mii de copii și adresările erau frecvente, astăzi, în legătură cu reformele din sistem, introducerea instituțiilor medicilor de familie, lucrurile s-au schimbat și avem puțini pacienți”, a explicat Nicolae Starciuc.

„Secțiile de neurochirurgie, traumatologie și chirurgie de urgență sunt tot timpul aproape pustii. Ar putea exista o singură secție care să includă toate aceste servicii”, a mai spus directorul instituției medicale.

Potrivit lui Starciuc, reformarea secțiilor ar genera economii, iar banii ar putea fi folosiți pentru salarizarea cadrelor medicale. 

„Sunt paturi care nu sunt folosite deloc anul împrejur. Dacă un pat trebuie să fie ocupat 365 de zile pe an, la noi este ocupat doar 180 sau 230 de zile”, a adăugat directorul Spitalului de Copii „Valentin Ignatenco”.

Șeful Direcției municipale de sănătate, Mihai Moldovanu salută ideea colegului său. Mai mult, el dă asigurări că propunerile lui Nicolae Starciuc vor figura în Strategia de reformare a sistemului municipal de sănătate pentru anii 2013-2018, care urmează să fie prezentată spre aprobare Consiliului Municipal până la sfârșitul lunii octombrie.  În același timp, expertul în sănătate Andrei Mecineanu consideră că trebuie să existe o Strategie unică de reformă a sectorului spitalicesc. „În caz contrar există riscul să avem două direcții de reformă diferite, care în consecință ar putea dăuna întregului proces de reorganizare a spitalelor. S-a ajuns în această situație, pentru că Ministerul Sănătății, deși a avut o viziune clară de realizare a reformei, nu a fost suficient de consecvent”, a precizat Andrei Mecineanu.

Ultimele instituții medicale reorganizate de Ministerul Sănătății sunt fostul Centrul al mamei și copilului, Spital de copii „Emilian Coțaga” și Centrul de Reproducere și Genetică Umană. Acestea au fuzionat sub o singură Instituție – Institutul Mamei și Copilului. Întreaga reformă spitalicească a fost însă anulată de Parlament în primăvara acestui an, iar Ministerul Sănătății urmează să elaboreze un document nou.

 

Articole relaționate:

Municipiul va da tonul reformelor în sănătate. Mihai Moldovanu: „Vrem o reformă diferită de cea a ministrului Usatîi” 

Directorii de spitale vorbesc despre intenția lui Mihai Moldovanu de a reforma sistemul de sănătate municipal, separat de restul țării