Autor: Irina Papuc

Serviciul de Urgență suportă anual cheltuieli suplimentare din cauza solicitărilor inutile parvenite de la moldovenii care nu vor să meargă la doctorul de familie. Sunt și cazuri când medicii „îi sfătuiesc” pe aceștia să apeleze la Urgență, fără să să-i consulte. Directorul Spitalului de Urgență afirmă că în unele raioane după ora 15:00, se postează și anunțuri, în care oamenii sunt îndemnați să apeleze la 903.

Datele statistice preliminare pentru anul 2013 arată că din cele peste 263 de mii de apeluri la Urgență, peste 5.000 erau inutile, iar în cazul a peste 3.000 – nu țineau de competența acestora. Această cifră este în creștere față de anul trecut, cu aproape 1.000 de solicitări neîntemeiate.

Oamenii recunosc că fie au încredere mai mare în specialiștii de la Urgență, fie chiar medicii de familie le-au recomandat să apeleze direct la 903.

Anastasia Hadârcă este din raionul Fălești și suferă de mai mulți ani de hipertensiune arterială care a dat complicații la inimă. Medicii din raion îi indicau tot felul de tratamente de la care însă nu-i era mai bine.

„Am mers la fiica mea la Chișinău și am așteptat următoarea criză ca să chem ambulanța. Atunci când te ia Urgența nu mai trebuie să treci pe la medicul de familie și apoi la specialist. Altfel nu aș fi ajuns la Chișinău, chiar dacă am solicitat de mai multe ori acest lucru, dar de fiecare dată refuzau”, mărturisește femeia.

Urgența pare să fi fost salvarea și în cazul unei tinere din Chișinău care a solicitat medicul de familie la domiciliu. „Am fost la medic, dar rândurile erau extrem de mari, iar medicul nici nu se afla la serviciu. Nu mă puteam ține bine pe picioare, așa că am plecat acasă, în speranța că voi putea chema doctorul la domiciliu. Pe un ton foarte arogant, de la Registratură mi s-a spus că există anumite ore în care medicul se poate deplasa acasă la pacient. Mi-au spus că dacă nu vreau să stau în rând, atunci să chem Urgența”, spune și Daniela Petru.

Gheorghe Ciobanu, directorul Spitalului de Urgență afirmă că există chiar și raioane unde medicii de familie anunță că după ora 15:00 se pot adresa direct la serviciul 903. „Oamenii nu înțeleg că există resurse financiare alocate Serviciului de Urgență și pentru medicina primară, astfel încât fiecare trebuie să-și îndeplinească responsabilitățile. În multe raioane, inclusiv la Ialoveni, am avut cazuri când după ora 15:00 medicii nu mai sunt la muncă”, mai spune Ciobanu.

Gheorghe Ciobanu mai spune că activitatea serviciului de Urgență devine și mai complicată din cauza lipsei medicilor de familie din multe raioane.

„Dispecerii sunt puși într-o situație extrem de complicată. Sună mulți bolnavi hipertensivi, care ar trebui să fie în grija medicului de familie, în lipsa acestuia, ei solicita echipa de Urgență acasă. Este o povară dublă pe umerii Serviciului de Urgență”, explică Ciobanu. El afirmă că instituția pregătește un raport în privința cheltuielilor suportate din cauza solicitărilor neîntemeiate.

La nord, însă lucrurile sunt privite altfel. „CNAM ne plătește pentru persoanele deservite, așa că nu văd nicio problemă. Aceste aspecte le discutăm pe interior cu medicina primară. Avem nevoie de presă ca să le explicăm oamenilor că nu trebuie să apeleze neîntemeiat Urgența, astfel ca să putem salva viața celor care cu adevărat se află între viață și moarte”, este de părere Irina Blându, șefa Stației Zonale de Asistență Medicală Urgentă Nord.

 

Articole relaționate:

Serviciul de Urgență din Moldova va avea două aeroambulanțe pentru transportarea pacienților în stare gravă. Deocamdată însă elicopterele nu sunt dotate corespunzător și nici banii nu au fost alocați 

Promisiuni de peste Prut: primul elicopter SMURD va fi operațional în România și Republica Moldova la mijlocul anului 2014 

„Studii” la SMURD. Mai mulți medici moldoveni vor merge în România pentru instruire

Replica Miinisterului Sănătății: Statul nu are 2,6 miliarde de lei pentru reabilitarea serviciului de Urgență