Redactor: Sorina Bujarov

Medicii rezidenți din România nu și-au primit bursele, ci doar promisiuni din partea Ministerului Sănătății că banii vor ajunge la ei după 1 martie. Potrivit Ordonanței de urgență (OUG) 103, emisă în noiembrie 2013, de la 1 ianuarie, medicii rezidenți urmau să primească o bursă de 670 de lei lunar, din partea statului. În condițiile în care banii nici pănă acum nu au ajuns la ei, medicii rezidenții ieșeni vor ajunge chiar și în instanță dacă nu li se vor da banii promiși de autorități.

Medicii rezidenți ieșeni spun că sunt revoltați din cauza acestei situații, scrie Pagina Medicală.

“Răspunsurile pe care le primim fac apel în permanență la rabdarea și înțelegerea noastră ceea ce dovedește din păcate încă o dată ca rezidenții nu sunt prioritate pentru sistemul sanitar din România”, se arată într-un comunicat de presă al rezidenților din Iași.

„În calitate de reprezentant al medicilor rezidenți din centrul universitar Iași, transmit pe această cale dezamăgirea profundă a miilor de colegi care și-au văzut așteptările inșelate încă o dată prin neacordarea burselor reglementate prin OUG 103/2013”, a precizat în comunicat dr. George Grădinaru, medic rezident, Chirurgie cardiovasculară, anul III, Institutul de Boli Cardiovasculare Iași.

Potrivit comunicatului ordonanței “începând cu data de 1 ianuarie 2014, medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți și farmaciștii rezidenți din unitățile sanitare de stat (...) beneficiază de o bursă de rezidențiat în cuantum lunar de 670 lei”.

Rezidenții spun că deși OUG 103/2013 a fost emisă încă din luna noiembrie, normele de aplicare ale ordonanței au fost redactate abia la mijlocul lunii februarie prin ordinul MS nr. 167/2014, „ceea ce arată încă o dată interesul scăzut al decidenților față de problema salarizării medicilor rezidenți, deși este binecunoscut faptul că motivul principal pentru migrația masivă din România a tinerilor medici este salarizarea mică”.

Tinerii medici vor lua măsuri în instanță dacă situația nu li se va soluționa în cel mai scurt timp.

”În concluzie, dacă medicii rezidenți nu vor primi bursele în cel mai scurt timp, ne vedem nevoiți să recurgem împreună cu ceilalți colegi din țară la căile legale de atac pe care le implică orice neaplicare a legii”.

Ministerul Sănătății declara anterior că suma de 670 de lei va fi oferită rezidenților începând cu 1 martie, retroactiv din ianuarie, urmând ca din 15 martie, să primească a doua bursă, pe luna februarie. Conform aceleiași surse, aproximativ 12.500 de medici rezidenți vor primi această bursă. Reprezentanții MS au adăugat că baza de date cu toți rezidenții s-a finalizat abia vineri, 21 februarie.

 

Articole relaționate:

Autoritățile din Romania oferă sprijin suplimentar medicilor rezidenți 

Rezidenții, lăsați cu ochii în soare. Aceștia nu și-au mai primit nici până acum salariile promise în luna octombrie. Până acum nu se știe nici măcar cine trebuie să aloce banii 

Soluții cu două tăișuri. Medicina de familie, pusă pe umerii rezidenților fără diplomă