Autor: Sorina Bujarov
Centrul de Medicină Legală din raionul Criuleni activează în condiții dezastruoase. De la deschiderea instituției, aici nu s-au mai efectuat lucrări de reparație, iar lucrătorii medicali sunt nevoiți să muncească în condiții inumane. Aceștia au o singură cameră în care păstrează uneori și câte șapte cadavre și o altă cameră mai mică, unde doctorii își pot schimba hainele. Fără sistem de încălzire, fără apă și cel mai important fără frigider pentru păstrarea cadavrelor – în asemenea condiții muncesc zi de zi cei trei angajați ai Centrului, un medic legist, o asistentă medicală și un infirmier.
„Lucrez aici din 1995. De atunci nu s-a mai făcut niciun fel de reparație. Nici înaintea mea nu s-a făcut nimic, pentru că nu era medic legist”, susține șeful secției de medicină legală din Criuleni, Anatol Ceban.
Doctorul spune că încăperea în care sunt efectuate expertizele medico-legale pare o scenă desprinsă din filmele horror. Într-o cameră de câțiva metri pătrați se păstrează uneori și câte șapte, opt cadavre câteva zile la rând, până vin rudele să identifice persoanele decedate. Pentru că nu este suficient spațiu, trupurile neînsuflețite sunt ținute jos. Se întâmplă ca acestea să fie mâncate de șobolani.
„Se întâmplă destul de des. Șobolanii mănâncă nasul, urechile, părți ale feței. Încercăm să facem unele corectări estetice, dar sigur că rudele observă astfel de lucruri. Se revoltă, însă le arătăm care este situația și înțeleg că acest lucru nu ține personal de mine, ci de condițiile de muncă. Ușa de la intrare este foarte veche. Dedesubt la ușă poate intra și un câine, nu numai șobolani”, afirmă medicul legist din Criuleni.
Iarna frigul de afară înlocuiește frigiderele de care legiștii au atâta nevoie în perioada caldă. Pe de altă parte, doctorii sunt nevoiți să se îmbrace în haine foarte groase pentru a face față frigului. De apă caldă, nici vorbă. Nu există de când e Centrul.
„Iarna lucrăm îmbrăcați gros, pentru că altfel nu avem cum să rezistăm. Din cauza frigului, iarna îngheață și apa. Rog rudele și îmi aduc un bac cu apă ca să-mi pot spăla mâinile în timpul lucrului. Apă caldă nici nu am avut vreodată. Ca să putem lucra iarna, încălzim o caldare cu apă și ne încălzim mâinile în ea, ca să putem lucra”, povestește legistul Anatol Ceban.
„Pe timp de vară e un miros insuportabil aici. Cadavrul stă trei ore și deja el începe să se strice, pentru că nu sunt temperaturile optime pentru păstrare. Imaginați-vă ce miros este într-o încăpere cu șase cadavre în putrefacție?”, ne întreabă retoric medicul.
O altă mare problemă este lipsa sistemului de canalizare. Cea existentă este nefuncțională de aproape un an, deși medicul împreună cu infirmierul au încercat de mai multe ori să o curețe. Au solicitat ajutor financiar atât de la administrația spitalului, în incinta căruia își desfășoară activitatea Centrul de medicină legală, cât și de la Consiliul raional Criuleni. Situația a rămas însă neschimbată.
„Spitalul nu are cum să ne dea bani pentru reparația sediului, pentru că noi nu aparținem instituției medicale. Consiliul Raional a promis că ne ajută în primăvară. Ne-au spus că ne oferă 600 de mii de lei pentru toate cele necesare”, spune Anatol Ceban.
Medicul însă rămâne sceptic vizavi de promisiunile autorităților publice locale.
„Și anterior ni s-a spus că ne vor ajuta, însă banii pentru reparația Centrului au fost alocați pentru altceva. Sperăm însă că acum se vor ține de cuvânt. Măcar să ne creeze condiții decente, mai mult nu cerem. Oamenii, chiar și morți nu merită să fie ținuți în astfel de condiții”, a afirmat medicul legist din Criuleni.
Și autoritățile publice locale nu sunt sigure că vor reuși să aloce bani pentru reparația Centrului de Medicină Legală din raion.
„Era vorba să alocăm 600 de mii de lei, însă la ultima ședință consilierii nu au fost de acord să dăm acești bani, deoarece, din punct de vedere juridic, centrul nu ne aparține nouă, ci Ministerului Justiției care niciodată nu găsește bani pentru a reparațiile sediilor. Curând o să avem o discuție cu ministrul Justiției și sperăm să rezolvăm situația, pentru că până în vară centrul trebuie reparat obligatoriu”, a declarat pentru Sănătate INFO Sergiu Ceauș, vipreședintele raionului Criuleni.
Directorului Centrului de Medicină Legală susține că Minsterul Justiției alocă bani pentru reparație, dar numai pentru cel din Chișinău.
„Anual se alocă cel mult de 400 de mii de lei pentru reparație, însă acești bani se oferă doar pentru Centrul de Medicină legală care ne aparține, adică acesta din Chișinău. Nici acești bani nu sunt suficienți, reușim să reparăm câte o secție pe an. Însă secțiile din raioane nu țin de noi. Situația e foarte complicată”, afirmă Ion Cuvșinov, directorul Centrului de Medicină Legală.
În Moldova există 43 de centre de medicină legală, iar situația acestora, spun responsabilii nu este deloc mai bună decât cea de la Criuleni.
Articole relaționate: