Autor: Sorina Bujarov

Deși sunt menite să ne ușureze munca, uneori tehnologiile informaționale pot face exact contrariul. Potrivit studiului „Tastaturile pentru computere, telefoane mobile și riscul infecțiilor nosocomiale”, realizat în 2012 de către o echipă de cercetători moldoveni, calculatoarele și telefoanele mobile pot fi un obstacol în prevenirea infecțiilor. Potrivit cercetării, acestea au capacitatea de a păstra bacterii potențial dăunătoare pe perioade îndelungate de timp, această problemă fiind foarte gravă pentru spitale, deoarece lucrătorii medicali, care utilizează aceste tehnologii, pot transmite cu ușurință aceste bacterii pacientului, spun realizatorii studiului.

Datele cercetării arată că două dintre cele mai frecvente bacterii întâlnite în mediul spitalicesc, staphyococcus aureus și pseudomonas aeruginosa, pot supraviețui timp de cel puțin 24 de ore pe echipamentele de calcul, după contaminare. Prima, dacă ajunge în organismul bolnavului poate provoca o erupție pe piele, furuncule, vezicule sau alte afecțiuni a pielii, iar bacteria pseudomonas aeruginosa cauzează, de cele mai multe ori, pneumonie, infecții urinare și infecții a fluxului sanguin, susțin specialiștii.

Studiile anterioare au demonstrat că transmiterea bacteriilor de pe tastaturi spre mâinile unei persoane constituie pînă la 92 la sută pentru bacteria staphyococcus aureus și 19 la sută pentru pentru pseudomonas aeruginosa. Realizatorii cercetării susțin că odată ce bacteriile sunt prezente pe mâinile unui furnizor de servicii medicale, ele pot fi ușor transmise de la furnizor la pacient.

„Aceste bacterii sunt foarte periculoase pentru pacienți, ei fiind și cei mai susceptibili la infecțiile cu astfel de bacterii. În spital aceste bacterii sunt prezente și pot ajunge foarte ușor, prin intermediul persoane care, de fapt, ar trebui să prevină o astfel de infecție”, susține unul din realizatorii studiului, Vladimir Nahaba.

Cercetătorii moldoveni au mai constatat că telefoanele mobile, care fac parte din lucrurile personalului implicat în asistența medicală spitalicească, sunt contaminate cu bacterii și infecții, cum ar fi staphyococcus aureus, care este un patogen extrem de periculos în toate spitalele din întreaga lume.

Specialiștii au testat telefoanele mobile, dar și mâinile a 100 de medici, studenți la facultate, la colegiu dar și asistente medicale, care munceau sau își făceau practica în unitățile de terapie intensivă și sălile de operație în instituțiile medico- sanitare din Chișinău. 90 la sută din telefoanele testate s-au dovedit a fi contaminate, dintre care 60% erau contaminate cu un 1 agent, 29% cu 2 microbi, și 11 la sută au găzduit trei sau mai multe bacterii de diferite tipuri. Tototdată, fiecare al optelea telefoan era contaminat cu staphyococcus aureus.

„Echipa noastră a constatat că majoritatea cadrelor medicale nu dezinfectează propriile telefoane mobile. De cele mai multe ori telefoanele mobile ale acestora sunt murdare și conțin patogeni importanți de spital, care poate pune în pericol sănătatea bolnavilor, dar chiar și a lor”, susține Vladimir Nahaba, doctor în științe medicale.

Studiul mai arată că 90 la sută dintre lucrătorii medicali nu curață niciodată telefoanele lor, deși majoritatea dintre ei, respectă normele de igienă.

Specialiștii atenționează, „unele tulpini de bacterii rezistente la medicamente, care se pot păstra în telefon sau tastatură, nu prezintă nici un risc sau pericol pentru oameni sănătoși, însă pot duce la rezultate letale la pacienții spitalizați, cu sistem imunitar slab. Bacteriile pot pătrunde prin râni deschise, prin catetere sau tuburi de ventilare, în corpul bolnavului, ducând la astfel de complicații periculoase, cum ar fi pneumonia sau infecțiile fluxul sanguin”, explică realizatorii cercetării.

Pentru a preveni transmiterea de bacterii de la tastatura de calculator la lucrătorii medicali, specialiștii recomandă acestora să se spele regulat pe mâini, după utilizarea unui computer, dar și după contactul cu pacientul. Mai mult, realizatorii studiului consideră că prestatorii îngrijirilor de sănătate ar trebui să elaboreze procedurile - standard de operare pentru a dezinfecta echipamentele informatice în mod regulat, pentru a reduce potențialul de transmitere a bacteriilor.

„Astfel e măsuri sunt prevăzute, însă lumea nu prea ține cont, din lipsă de timp, în mare parte sau din lipsă de bani. Lumea trebuie să conștientizeze că aceste bacterii într-adevăr pot fi periculoase. Chiar recent am aflat de un caz la noi în Moldova, un bărbat are o infecție la mână, și nu poate fi tratat cu nici un antibiotic, trebuie să realizăm deja vaccinul individual”, susține spre final specialistul Vladimir Nahaba. 

 

Articole relaționate:

Stetoscopul medicilor, mai murdar decât mâinile acestora. Acestea pot fi o sursă de răspândire a bacteriilor, precum stafilococus aureus

Doar 5 la sută din cei care merg la toaletă, își spală mâinile corect 

Tot ce știai până acum despre igienă este greșit