Redactor: Irina Papuc
Un nou studiu sugerează faptul că femeile gravide care au fost supuse fumului de țigară prezintă un risc mai ridicat de avorturi spontane și de deces fetal.
„Credem că bolile generate de fumatul pasiv apar, preponderent, la persoanele în vârstă”, a declarat epidemiologul Andrew Hyland. „Rezultatele acestui studiu arată că fumatul pasiv poate afecta chiar și copiii nenăscuți”, a mai declarat acesta.
Hyland a condus studiul la Institutul de Cancer Roswell Park din Buffalo, New York. El și colegii săi au constatat că riscurile sarcinii, asociate cu fumatul pasiv, prezintă riscuri aproape la fel de mari ca și femeile care fumează.
„Aceste date sunt pentru noi ca o muniție, pentru a sublinia ceea ce știam până acum, dar nu aveam date concrete care să vină în sprijinul nostru”, au declarant cercetătorii.
Echipa lui Andrew Hyland a folosit datele a 80.762 de femei cu vârstele cuprinse între 50 si 79 de ani. Cercetătorii au cerut date cu privire la fumat și cantitatea de fum pasiv la care au fost supuse, precum și dacă au avut probleme legate de sarcină.
Astfel, femeile care nu au fumat niciodată, dar au fost fumătoare pasive prezentau un risc de a naște un copil mort cu 22 la sută mai mare, în comparație cu femeile care nu au fost expuse la fumul de țigară. Constatarea a fost făcută după ce autorii cercetării au luat în calcul alți potențial factori, precum greutatea femeii sau consumul de alcool, scrie Foxnews.
Femeile care au fost expuse la un nivel înalt de fum de țigară pe tot parcursul vieții prezentau un risc de a naște un copil mort cu 55 la sută mai mare, decât femeile care au trăit într-un mediu sănătos.
Cercetătorii au definit cel mai înalt nivel de expunere la fum este de cel puțin 10 ani în timpul copilăriei, cel puțin 20 de ani, în timpul vieții de adult și de cel puțin 10 ani la locul de muncă. Dacă este de vorbim de nivelul maxim, atunci riscul unei femei de a avea o sarcină extrauterină tubară este de 61 la sută mai mare decât în rândul femeilor neexpuse, iar riscul de avort spontan este cu 17 la sută mai mare.
Astfel, aproape o treime dintre femeile participante la studiu au raportat cel puțin un avort spontan, 4,4 la sută au raportat decesul fătului, iar 2,5 la suta au raportat cel puțin o sarcină extrauterină.
Cercetătorii nu pot trage concluzii ferme cu privire la cauza și efect. Totuși, ei spun că rezultatele studiului indică beneficiile limitării expunerii la fumul de țigară, spune Hyland. „Există posibilitatea ca fumatul pasiv să manifeste un impact negativ asupra funcțiilor de reproducere de-a lungul vieții unei femei”, a mai spus el.
Articole relaționate: