Autor: Irina Papuc
Un băiat de 14 ani nu mai poate scrie și nici ține nimic în mână, după ce a fost operat la Spitalul pentru copii „Valentin Ignatenco”. El a fost supus la două intervenții chirurgicale, după o traumă primită la școală. Mama copilului susține că doctorul a lăsat în mâna copilului o bucată de broșă metalică care s-a rupt în timpul operației, iar ulterior ar fi deteriorat tendoanele mânii, când doctorii au încercat să o scoată. Acum, copilul are grad mediu de dizabilitate și primește o pensie lunară de 293 de lei.
Natalia spune că fiul ei a ajuns la Spitalul Valentin Ignatenco, după ce a primit o traumă la școală. Doctorii au decis să-l opereze. „I-au înfipt în mâna strângă cinci broșe metalice, dintre care una s-a rupt în interiorul osului. La a doua operație, când i-au scos broșele, au scos și bucata rămasă, dar la un timp a început să-l doară mâna. El este stângaci, acum nu o poate întoarce deloc, scrie foarte greu și nu poate ține nimic cu ea”, povestește mama băiatului. Femeia mai spune că a încercat să soluționeze problemele cu doctorul care i-a operat copilul, dar acesta i-ar fi reproșat că vrea bani de la el.
Intervenția a avut loc în 2012. De atunci femeia umblă pe la doctorii din Moldova, dar și din străinătate, încercând să afle cine-i poate opera copilul ca să-i restabilească mâna, fără să agraveze situația. „Am mers la un ortoped în Germania. El ne-a spus că tendoanele sunt rupte și că trebuie restabilite. La noi însă așa operații nu prea se fac. Mi-au propus medicii de la Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie să-i introducă o placă, dar mâna nu se va restabili”.
Natalia Vâhodeț mai spune că medicii de la un spital privat din Chișinău și-au manifestat interesul pentru cazul lor, dar intervențiile sunt prea scumpe, bani pe care Natalia nu-i are.
Acum, ea spune că își dorește ca medicul care i-a operat copilul să fie tras la răspundere, iar spitalul să acopere cheltuielile pentru operație.
„Natalia Vâhodeț s-a adresat cu o plângere la noi. Am solicitat informații de la instituția în cauză, dar ni s-a răspuns superficial, deși asta e puțin spus. Ulterior, juristul instituției ne-a răspuns că nu ne poate oferi informații cu caracter personal, deși avocatul parlamentar are dreptul să solicite informații privind cartela medicală a copilului”, ne-a comunicat Tamara Tentiuc, consultant principal, în cadrul serviciului de protecție a drepturilor copilului de la Centrul pentru Drepturile Omului.
Ulterior, Direcția Sănătate a Municipiului Chișinău a expediat centrului o scrisoare în care explică că femeia se poate adresa, fie la Spitalul Ignatenco, fie la Institutul Mamei și Copilului pentru investigații și o eventuală intervenție chirurgicală gratuite. Numai că mama spune că la spitalul unde copilul ei a rămas cu grad de infirmitate se teme să mai meargă, iar doctorul de la cealaltă instituție medicală a refuzat să se apuce de caz.
Nu am reușit să discutăm cu Dorian Muntean, doctorul care l-a operat pe băiatul de 14 ani. Directorul instituției, Nicolae Starciuc, nu ne-a oferit mai multe detalii, dar ne-a spus că nici doctorul în cauză nu o va face.
„Cazul este grav, dar noi n-avem nicio vină. Mai mult nu vă spun nimic. Veniți la noi să discutăm. Altfel nu vă spun nimic”, a răspuns scurt Starciuc. Când am întrebat dacă medicul, într-adevăr, a rupt o bucată de broșă în mâna copilului, doctorul a refuzat să mai vorbească.
Acum, de dosarul familie Vâhodeț se ocupă Comisariatul de Poliție Centru, de unde a fost dispusă efectuarea unei expertize medico-legale, care nu este gata din ianuarie și până acum.
Articole relaționate:
Operează copiii cu bormașina industrială. Se întâmplă la Spitalul „Valentin Ignatenco”